1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Организирани протести за спасяването на Странджа в четири големи български града

Организирани протести за спасяването на Странджа в четири големи български града

Снимка:

"За да остане природа в България" постави десетдневен ултиматум на парламента за спешни законодателни промени

Тази вечер (28 януари) граждани излизат в един и същи час (18 часа) на организирани протести за спасяването на Странджа в четири големи български града – София, Пловдив, Бургас и Русе.

В София протестът е насрочен за 18 ч. пред Съдебната палата, след това ще премине през Върховния административен съд и ще се отправи към градинката на "Кристал".

В Пловдив протестът ще бъде на площад "Стефан Стамболов". В Бургас – на Часовника. В Русе – на Халите.

Петицията за запазването на Природен парк "Странджа", която е отправена към българския и европейския парламент, Европейската комисия и Съвета на Европейския съюз, е събрала до момента над 7600 подписа от началото си преди два дни:

В края на миналата седмица коалицията "За да остане природа в България" постави десетдневен ултиматум на парламента, за да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, с което да спаси парка от застрояване, а именно като:

– Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.
– Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.

Освен това от коалицията настояват министър-председателят да извърши персонални промени в Министерството на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове. Тези служители явно не зачитат националното и европейското право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство.

"Очакваме горните промени да се случат в рамките на до 10 дни, защото във всеки един момент в Природен парк "Странджа" може да бъде издадено ново разрешително за строеж от рода на "Златна перла". Наред с това общините вече могат да издават устройствени планове в цялата страна без задължителните процедури", мотивират се еколозите. Искания за разрешаване на проблема са отправени също към главния прокурор и омбудсмана.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.