1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Организират протест пред МОСВ заради строителството на мини вец в Рила

Организират протест пред МОСВ заради строителството на мини вец в Рила

Снимка:

Съоръжението се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България“ подкрепя протеста на членовете на риболовен клуб „Балканка“ срещу изграждането на мини вец "Енерджи - Говедарци" в подножието на Рила планина. Те се събират в четвъртък, 1 септември 2016 г. от 11.30 ч. пред сградата на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) на бул. „Мария Луиза“ 22.
 
Минивецът се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на ЕС заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“.
 
„Вече е ясно, че правителството бави обявяване на „Рила-Буфер“, за да се осъществят инвестиционни намерения в района като този мини вец и периодично появяващите се планове за нови ски курорти в тази част на Рила планина между Говедарци и Мальовица. Зад тези предложения стоят инвеститори, близки до управляващите. Обслужването им обаче води до европейски наказателни процедури и глоби за България, които ще се плащат от всички нас, българските граждани. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева следва да поеме персонална отговорност за този и други случаи“, предупреждават от коалицията „За да остане природа в България“.
 
Минивецът се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби.
 
И освен това попада в санитарно-охранителна зона. Басейнова дирекция – Плевен е издала разрешително за минивец с невярно съдържание, който застрашава питейни водоизточници на селата в Самоковско и на квартали на София като Банкя.
 
Минивецът се изгражда само на 160 метра от водохващане, а според закона има забрана да се строят подобни съоръжения на по-малко от 500 метра от хидротехнически съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.