1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Осем тона отпадъци бяха почистени в НП Рила при акция на природозащитници

Осем тона отпадъци бяха почистени в НП Рила при акция на природозащитници

Eдинствената възможност за ограничаване на отпадъците в планината е да се въведат задължителни мерки към туристите и търговците

Около 8 тона отпадъци са почистени в Национален парк "Рила" по време на организираната от Екологично сдружение "За Земята" едноседмична акция, която приключи на 6 септември. Около 70 души от цялата страна се включиха в почистването, най-проблемен остава районът около хижа "Мусала" заради големия ежедневен брой туристи.

Голяма част от почистените отпадъци са метални. Те са събрани в районите на хижа "Мусала", заслон "Ледено езеро", връх Мусала, хижа "Белмекен", Темното езеро и Маричини езера, хижите "Заврачица" и "Марица". Край хижа "Белмекен" са открити и извозени 2 стари ламаринени покрива, край заслон "Ледено езеро" са открити железни тръби и табела, събрани са събрани метални жици и кабели, почистено е и старото сметище на връх Мусала, съобщиха от "За Земята". Най-проблемен е районът около хижа "Мусала" заради ежедневния огромен туристопоток, който идва от кабинковия лифт на хижа "Ястребец". Около хижата се събират много алуминиеви и пластмасови отпадъци - кенчета от бира и безалкохолни напитки и тарелки. От екологичната организация смятат, че единствената възможност за ограничаване на отпадъците в планината е да се въведат задължителни мерки както към туристите, така и към тези, които им продават продуктите - бъдещи отпадъци. Проблемът би могъл да се реши, ако всички използват собствени съдове за многократна употреба за вода, храна и напитки.

"За Земята" организира за 18-и път почистване на защитени територии в страната, с подкрепата и участието на доброволци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.