1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Осигурено е отопление за 20-те папагала в добричкия зоопарк

Осигурено е отопление за 20-те папагала в добричкия зоопарк

Някои от животните се нуждаят от по-специални грижи през зимния период

Кенгуруто Петко, пауните и 20-те папагала са животните в добричкия зоопарк, които се нуждаят от по-специални грижи през зимния период. В техните помещения е осигурено отопление, сподели пред Дарик директорът на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова.

Прави се всичко възможно в студените месеци да се осигурят по-богати на витамини храни, като веднъж месечно животните получават зеле, моркови или ябълки. Зоопаркът разполага с достатъчни количества зърно, люцерна и сено.

Венкова сподели, че се надява и тази година да има потомство от конете Пржевалски и бизоните.

Според Севдалина Венкова в България няма традиции и практики за осиновяване на животни и това се случва изключително рядко, особено ако касае по-добрите условия за живот. В добричкия зоопарк за осиновители се водят само деца от СОУ "П. Р. Славейков" и от ЦДГ №10 „Слънчице", които се грижат за две костенурки и зайче. „За разлика от чужбина, осиновяването на животни в България не е атрактивно за големите спонсори, въпреки че те получават, макар и минимални, данъчни облекчения", коментира Венкова. Най-скъпото животно за осиновяване в добричкия зоопарк е кон „Пржевалски", който струва годишно 800 лв.

В началото на месец март т.г. трябва да започнат строителните работи по проекта по Програмата за трансгранично сътрудничество България - Румъния. Той предвижда изграждане на съоръжения за кафява мечка, както и малко езеро за фламинго. Ще се престроят помещенията за фазани, морски свинчета, зайчета. Освен това ще се изгради и ветеринарна лечебница, складова база и помещение за работниците, каквото в момента няма. Една от големите атракции ще бъде лабиринтът от храсти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.