1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Основните замърсители на атмосферния въздух в столицата намаляват в пъти в Деня без автомобили

Основните замърсители на атмосферния въздух в столицата намаляват в пъти в Деня без автомобили

Седем процента от населението на страната живее при нива на замърсяване от серен диоксид над допустимата норма

Степента, в която автомобилният транспорт влияе върху качеството на атмосферния въздух в столицата, може да бъде определена чрез данните от направените сравнителни замервания по повод Европейския ден без автомобили в град София.

Екип на Изпълнителната агенция по околна среда провежда замерванията в района около сградата на Народното събрание, в който на 22 септември т.г. е спряно движението на автомобили. Мобилната лаборатория за контрол на качеството на атмосферния въздух е разположена от източната страна на сградата на Народното събрание, до градинката срещу Ректората на СУ «Св. Климент Охридски». Замерванията се извършват от 10.00 часа на 21.09.2010 г. до 10.00 часа на 23.09.2010 г.

Първоначалните сравнителни данни, отчетени в реално време, за двата основни замърсителя на атмосферния въздух вследствие на автомобилния трафик, до този момент са:

На 21 септември – ден с нормален автомобилен трафик: /СО/ - 1 милиграма на кубичен метър /mg/m3, Фини прахови частици /ФПЧ10/- 38 микрограма на кубичен метър.
На 22 септември – Ден без автомобили: Въглероден оксид - 0,17 милиграма на кубичен метър, Фини прахови частици - 31 микрограма на кубичен метър.

Като цяло резултатите от измерванията на подвижната автоматична станция в работния ден и в деня без автомобили показват, че: концентрациите на изследваните атмосферни замърсители от автомобилния транспорт през деня без транспорт намаляват значително:

1. на серен диоксид - от 3 до 10 пъти
2. на азотен диоксид - от 2 до 5 пъти
3. на въглероден оксид – от 3 до 10 пъти
4. на фини прахови частици - от 2 до 3 пъти
5. на въглеводороди – от 1 до 2 пъти
6. на озон – от 1 до 3 пъти

Данните ще послужат за изготвянето на анализ за за влиянието на автомобилния транспорт върху качеството на атмосферния въздух в столицата. На 23 септември, след приключване на замерванията, на сайта на ИАОС ще бъдат публикувани окончателните резултати със средночасови и средноденонощни данни.

Автомобилният транспорт е един от основните атмосферни замърсители, на който се дължат 30 процента от националните емисии на азотни оксиди, над 20 процента – на въглероден оксид и над 10 процента от замърсяването с въглеводороди.

Седем процента от населението на страната /главно в големите градове/ живее при нива на замърсяване от серен диоксид над допустимата норма, емитирани от автомобилния транспорт.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.