1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Остава вероятността за локални поройни наводнения

Остава вероятността за локални поройни наводнения

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +16 см

Времето може да бъде потенциално опасно. Явленията, които са прогнозирани, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. За това предупредиха от Министерството на околната среда и водите. 

Днес валежите ще продължат и на места в югозападната половина от страната се очакват значителни количества - между 20 и 40 л/кв.м. По-слаби ще бъдат валежите в Източна България и по поречието на Дунав. В неделя преди обяд все още на места в Югоизточна България ще превалява дъжд, но и там валежите ще спират. Количества между 5 и 10 л/кв.м. В понеделник валежи не се очакват.

През денонощието от 8ч. на 19до 8ч. на 20 май водните нива на по-голяма част от наблюдаваните реки са се понижавали или са останали без съществени изменения.

Водните количества на повечето от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на: р. Черни Вит при с. Черни Вит, р. Джулюница при с. Джулюница, р. Голяма река при гр. Стражица (Дунавски басейн), р. Айтоска при гр. Камено (Черноморски басейн), р. Марица при гр. Белово и притоците й р. Чепеларска при с. Бачково и р. Харманлийска при гр. Харманли, р. Арда при гр. Вехтино и р. Върбица при сп. Джебел (Източнобеломорски басейн), р. Речица при с. Ваксево (Западнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: Регистрирани са колебания от -18 см до +16 см;

Черноморски басейн: Регистрираните понижения са от -6 см;

Източнобеломорски басейн: Регистрирани са колебания от -40 см до +24 см;

Западнобеломорски басейн: Регистрираните колебания са от -11 см до +6 см.

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН:

Дунавски басейн: Днес, вследствие на падналите и прогнозирани валежи, се очакват по-значителни повишения в горните и средни течения на реките Лом, Цибрица, Огоста (водосбора над яз. Монтана) и Искър. Временни повишения се очакват и в горните и средни течения на реките Вит и Осъм, както и в горното течение на р. Янтра. Повишенията ще продължат и утре, като повишенията ще бъдат вследствие на оттичане, главно в долните течения на споменатите реки. На 23 май водните нива в басейна ще се понижават. Във вечерните часове днес, в резултат на очаквани интензивни валежи съществува вероятност за локални поройни наводнения във водосбора на река Лом, в горните части на р. Огоста, както и в горните и средни части от водосбора на р. Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира: Прогнозираните водни количества на 21, 22 и 23 май ще бъдат над средномногогодишните стойности. От следобедните часове днес ще има по-значително покачване на водните нива на реките във водосборите: над яз. Панчарево, р. Владайска, р. Банкенска, р. Блато, р. Лесновска, р. Батулийска, р. Искрецка и р. Малък Искър. Във вечерните днес, в резултат на очаквани интензивни валежи, има вероятност от локални поройни наводнения в тези водосбори. От следобедните часове на 22 и на 23 май , водните нива на реките във водосбора на р. Искър ще се понижават. Високи нива и повишения на водните нива ще има в средното  и долното течение на основната река Искър в периода 21 – 25май. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира: Прогнозираните водни количества за 21, 22 и 23 май ще бъдат над средномногогодишната стойност. Днес водните нива на реките от водосбора ще се повишават,  по-съществени повишения се очакват на 22 май по основната река при гр. Габрово и по притока й р. Росица при гр. Севлиево. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира: Прогнозиранато водно количество в долното течение на реката на 21, 22, 23 и 24 май ще бъде над средномногогодишната стойност. В периода 21-23 май  са възможни незначителни повишения – днес в горните части на водосбора, а от утре - и в долните. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: Днес и утре нивата на южночерноморските реки ще се повишават краткотрайно, в резултат на прогнозирани валежи. На 23 май се очакват понижения на водните нива на наблюдаваните реки в басейна.

Източнобеломорски басейн: От днес повишения на нивата се очакват в целия басейн, като по-съществени ще бъдат в горното и средно течение на р. Марица и по Рило-родопските й притоци, както и в горното течение на р. Арда. Утре повишенията на водните нива ще бъдат в резултат на оттичане по основните реки в басейна. От 23 май се очакват понижения на речните нива в басейна.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира:
Водното ниво на р. Тунджа при гр. Ямбол е над жълтия праг за предупреждение, като се очаква днес вечерта водното ниво да се понижи и да остане под него.

Водното ниво на р. Тунджа при гр. Елхово е преминало жълтия праг за предупреждение. Очаква се водното ниво да се задържи над жълтия праг за предупреждение и през следващите 3-4 дни.

Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда на НИМХ-БАН прогнозира: Водното количество на р. Черна река при гр. Смолян е възможно да премине жълтия праг на внимание през следобедните часове днес.

Западнобеломорски басейн: Днес, вследствие на прогнозирани валежи, се очакват повишения на речните нива в целите водосбори на р. Места и р. Струма. От утре ще започне плавно понижение на водните нива в басейна.Днес, в резултат на очаквани интензивни валежи, съществува вероятност от локални поройни наводнения във водосборите на реките: Места – горна и средна част и Струма – целия водосбор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.