1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Остават броени дни до финалното гласуване за конкурса "Дърво с корен 2012"

Остават броени дни до финалното гласуване за конкурса "Дърво с корен 2012"

Надпреварата ще определи българския претендент за титлата "Европейско дърво на годината 2013”

Остават броени дни до финалното гласуване за конкурса "Дърво с корен 2012", който ще определи българския претендент за титлата "Европейско дърво на годината 2013”. 12-годишна дървесна ружа от Троян и две черници - от габровското село Петко Славейково и гр. Златарица, Велико Търново са сред десетте финалисти.

Гласуването ще приключи в 24:00 часа на 31 октомври 2012 г. До тогава всеки може да разгледа претендентите, които се борят за победата, да прочете историите им и да даде своя вот за дървото, което му допада най-много на електронния адрес. Тази година това са:

Дървесна ружа, възраст: 12 г., гр. Троян; Бук, възраст: 400 г., гр. Копривщица; Ясен, възраст: 250 г., общ. Аврен, обл. Варна; Черница, възраст: 180 г., с. Петко Славейков, обл. Габрово; Черница, възраст: 350-400 г., гр. Златарица, обл. Велико Търново;

Фондация "Екообщност"

Чинар, възраст: 1300 г., с. Златолист, обл. Благоевград; Дъб, възраст: 400 г., местност Калиманица, обл. Монтана; Черница и орехи, възраст: 200-500 г., с. Глушник, обл. Сливен (обявени за вековни дървета през август 2012 г.); Чинар, възраст: 1100 г., с. Белащица, обл. Пловдив; Дъб, възраст: 550 г., с. Скравена, обл. София.

Трима от тазгодишните финалисти – хилядолетният чинар в с. Белащица, Кривото дърво край гр. Копривщица и дъбът край с. Скравена – участват съответно за втора и трета поредна година в конкурса "Дърво с корен”, като дъбът от Скравена за трети път е избран сред десетте финалисти.

Сред подадените 47 номинации тази година, 4 от кандидатите са дървета на възраст над 1000 години, а други 14 са столетници. Както и в предишните издания на конкурса, преобладават видове, които традиционно достигат възраст от няколкостотин години като чинар, дъб и черница.

Победителят в конкурса ще бъде обявен в началото на декември тази година, като освен привилегията да представи България в международния конкурс "Европейско дърво на годината 2013”, дървото ще получи специализирана грижа за съхранението и подобряване на състоянието му.

В началото на декември ще бъдат обявени и победителите в допълнителните категории "Млад природолюбител” и "Дърво с бъдеще” – съответно за деца от 6 до 14 годишна възраст и за новопосадени фиданки.

Наградата в категория "Млад природолюбител” е рафтинг приключение, осигурено от "Адвенчър нет” и допълнителна награда от списание NG Kids България, а за категория "Дърво с бъдеще” – ваучер за градински инструменти.

През последните дни от гласуването, броят гласове, подадени за всеки от финалистите е скрит, за да се запази елементът на изненадата и да се избегнат манипулации на вота.

Конкурсът "Дърво с корен” се провежда от Фондация "ЕкоОбщност” за трета поредна година в България. Миналата година победител в българския конкурс стана 700-годишен бряст в с. Нисово, Русенска област. В международния конкурс "Европейско дърво на годината 2012”, с 6071 гласа, той зае трето място след победителите на Румъния и Унгария - бряст и липа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.