1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Освободиха в Гърция млад белоглав лешояд, маркиран с предавател у нас

Освободиха в Гърция млад белоглав лешояд, маркиран с предавател у нас

Снимка:

В края на миналата седмица белоглав лешояд с инициали 8L бе маркиран с предавател и освободен в дивата природа на Гърция, след като бе намерен преди седмици в бедстващо положение в Национален парк „Дадя“. Спасението, маркирането и освобождаването на птицата се случват за втори път в живота й в рамките едва на няколко месеца.

Припомняме, че това лято лешоядът бе намерен от екип на БДЗП близо до Маджарово. Ветеринарните експерти в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани се погрижиха на върнат птицата в отлично здравословно състояние след кратка рехабилитация. След това той бе освободен отново в дивата природа на площадката за подхранване в Източни Родопи.

8L започна да живее своя втори живот като редовно посещаваше площадката за подхранване. След около месец той се премести в района на Северна Гърция. От предавателя, монтиран на гърба на птицата, получихме тревожен сигнал, че тя не се движи. Веднага мястото бе посетено от гръцкия екип за борба с отровите на WWF Гърция – Ела и кучето Кико, които установиха, че предавателят е паднал, а от птицата няма и следа. Същият ден в дирекцията на национален парк Дадя в Гърция е получен сигнал за два бедстващи лешояда, открити на повече от 80 km от мястото, където се губят следите на 8L. Огромнто е учудването на гръцките ни колеги когато посещават мястото и откриват там именно него в компанията на един черен лешояд. И двете птици показват признаци на изтощение и веднага са транспортирани във ветеринарна клиника в Солун.

След няколкоседмично лечение и грижи 8L отново бе изпълнен с енергия и бе взето решение за неговото освобождаване на площадката за подхранване на лешояди в „Дадя“. Това се случи в края на миналата седмица и той получи още един шанс за живот в дивата природа. Отново бе маркиран с GPS предавател, за да следим придвижванията му и здравословното му състояние. Надяваме се, че третият път ще е успешен за младия лешояд и той ще оцелее в суровите условия на живота в дивата природа!

От БДЗП изказват благодарност на всички граждани, организации и институции, които се ангажираха и помогнаха на 8L да разпери отново криле в небето над Източните Родопи!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.