1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 1 юли се намаляват цените на "зелената" енергия от нови мощности

От 1 юли се намаляват цените на "зелената" енергия от нови мощности

Снимка:

Мярката няма да повлияе върху крайната цена на тока

Намаляват се цените на "зелената" енергия от нови мощности от 1 юли тази година, но това няма да повлияе върху крайната цена на тока. Това посочи председателят на ДКЕВР Анжела Тонева, цитирана от БТА, пред журналисти, след като днес в комисията бе проведено обществено обсъждане с представители на зелените централи, електроразпределителните дружества и НЕК.

От миналата година вече не се отпуска капацитет за присъединяване на нови мощности с изключение на вече сключените договори за присъединяване на ВЕИ мощности и ние имаме информация, че няма толкова много нови проекти да се присъединят, за да окаже това влияние върху крайната цена, коментира Тонева. Тя посочи, че са заявени едва около 21 мегавата мощности от биомаса.

Докладът на работната група на ДКЕВР предвижда цената на енергията от биомаса да бъде намалена чрез намаляване на заложената възвращаемост на инвестициите до 5.37 процента и намаление на признатите експлоатационни разходи.

Тъй като се получи интересна дискусия с много "за" и "против" нашето решение, предстои комисията на закрито заседание да разгледа дали действително цената на енергията от биомаса ще бъде намалена, коментира Тонева. По думите й обаче дори и да се намали, това няма да се отрази върху крайната цена на тока, защото става въпрос за малко количество нововъведени мощности. Решението на ДКЕВР ще има значение за средносрочното развитие на централи, произвеждащи енергия от биомаса, коментира председателят на ДКЕВР.

В момента има инсталирани 1000 мегавата мощности от фотоволтаици, 600 мегавата от вятърни централи, 29 мегавата - от биомаса, от малки ВЕЦ - максимум 50 мегавата, съобщи членът на ДКЕВР Еленко Божков. Той посочи, че няма достатъчно информация за новоприсъединяващи се малки мощности, защото според Закона за енергията от възобновяеми източници слънчеви инсталации от 5 до 30 киловата се присъединяват безпрепятствено към електроразпределителната мрежа, дори и без издаване на становище, като това важи и за мощности от биомаса и ВЕЦ до 1.5 мегавата. Ето защо при нас няма информация за тези малки мощности, каза Божков. По време на обсъждането той възложи на ЕРП и НЕК да предоставят на ДКЕВР незабавно информация за този вид източници.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.