1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 1 октомври ще се въведе продуктова такса за всички видове полиетиленови торбички

От 1 октомври ще се въведе продуктова такса за всички видове полиетиленови торбички

Задължителната такса ще бъде 35 стотинки

От 1 октомври тази година ще се въведе продуктова такса за всички видове полиетиленови торбички, независимо от техния размер или плътност. Това каза на пресконференция в БТА министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Предложението ще бъде внесено през следващата седмица в Министерския съвет от екоминистерството. От 1 октомври задължителната такса ще бъде 35 стотинки, от началото на 2013 г.- 45 стотинки, а от началото на 2014 г. - 55 стотинки, информира БТА.

Краят на безплатните найлонови торбички беше сложена на 1 октомври миналата година. Новата продуктова такса се налага върху тънките найлонови торбички - пликове с дебелина до 15 микрона. Тези опаковки "тип потник" се използват предимно при отмерването на плодове и зеленчуци в хипермаркетите. Те са сложени на рула край щандовете и в момента не се заплащат.

Таксите за найлоновите торбички у нас са най-високите във всички европейски страни, оплакаха се от Българска асоциация "Полимери" през април. Тогава от бранша бяха категорични, че промените, които целят с такса да бъдат обложени всички торбички, независимо от тяхната дебелина, са неефетивни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.