От 19 до 27 ноември отбелязваме Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Кампанията обхваща три горещи теми

От 19 до 27 ноември под патронажа на Европейската комисия ще се проведе поредната Европейска седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Национален координатор е Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ).   
 
ЕСНО насърчава държавни и неправителствени организации, фирми и обществеността да се включат в кампании, дни за почистване и дейности, свързани с предотвратяване на изхвърлянето на отпадъци в природата. Кампанията обхваща три горещи теми – намаляването на отпадъците, повторната употреба на продукти и рециклирането на материали. Първото издание на тази общоевропейска инициатива е през 2009 г. по програма LIFE+ на Европейския съюз. 

През 2015 г. са били регистрирани повече от 12 000 акции за намаляване, повторна употреба и рециклиране. В инициативата се включиха и много училища от Хасковския регион с различни образователни инициативи под формата на открити уроци, изработване на предмети за бита и сувенири от рециклирани материали. Подготвени бяха тематични табла, презентации и изложби, а в някои общини се проведоха инициативи за събиране на хартиени и пластмасови отпадъци и дни за почистване.

РИОСВ – Хасково кани всички общини, държавни и неправителствени организации, училища, детски градини, фирми и граждани да се включат със свои инициативи в отбелязването на Европейската седмица за намаляване на отпадъците за по-чиста околна среда!

Своите идеи в кратък текст, можете да споделите до 16.11.2016 г., а повече информация и снимки да изпратите до 28.11.2016 г. на е-адрес: pr_riosv_hs@abv.bg ;

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.