1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 2003 година производството на български плодове и зеленчуци е спаднало с близо 70%

От 2003 година производството на български плодове и зеленчуци е спаднало с близо 70%

Това съобщиха от Института по аграрна икономика

От 2003 година насам производството на български плодове и зеленчуци е спаднало с близо 70%. Това съобщиха от Института по аграрна икономика. От там отчитат траен спад в сектора през последните 10 години. Българските производители все още остават далеч от европейските стандарти, а фирмите прекупвачи продължават да изкупуват чужда продукция.

"Измерва се захарност, твърдост, калибри. При купуването вече се знае точно за какво става въпрос. Докато тук още това е много далеч", коментира Стефан Митов, управител на фирма - вносител на плодове и зеленчуци, цитиран от БНТ.

В момента на борсите се появяват българските домати и краставици. Цената им на едро е близка до тази на вносните. Гръцките и родните домати вървят по 1,60 и 1,80 лв/кг. Предпочитани са обаче чуждите.

От 2003 до 2012 година страната ни губи повече от 60% от производството на зеленчуци. В момента износът за ЕС възлиза на 85 на сто. "17 търговски вериги контролират повече от 70% от търговията с хранителни продукти в рамките на Съюза. За да можеш да си доставчик на тези хранителни вериги, на тези търговски вериги, е необходимо да произвеждаш големи партиди стандартизирана продукция. Нещо, което българските производители трудно ще постигнат", заяви проф. Румен Попов, директор на Института по аграрна икономика.

По данни на Асоциацията на земеделските производители в България в момента около 80% от плодовете и зеленчуците по щандовете са от други държави. Българските производители биват изместени заради високи разходи, технологични пропуски и липса на маркетингови канали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.