1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 2012 г. биокомпонентът в биодизела трябва да е 5%

От 2012 г. биокомпонентът в биодизела трябва да е 5%

Това е записано във вече приетите от парламента текстове от Закона за възобновяемите енергийни източници

От 1 януари 2012 г. съдържанието на биокомпонента в дизеловото гориво трябва да бъде минимум 5 процента. Това е записано във вече приетите от парламента на второ четене текстове от Закона за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). От 1 юли 2012 г. съдържанието на биоетанол или етери в бензина трябва да бъде минимум 2 процента.

Предвижда се съставката на биоетанола в горивото за бензинови двигатели да се увеличава с по един процент два пъти годишно - от 1 март и от 1 септември, като от 1 март 2016 г. да стане минимум 9 процента.

Според приетите окончателно текстове от Закона за ВЕИ, тази година няма задължително изискване за наличие на биосъставка в минералните течни горива. Това беше една от обявените преди около месец мерки от правителството, с цел ограничаване на увеличението на цените на горивата. Същевременно "чист" биодизел ще може да се предлага от отделни колонки на бензиностанциите.

Относно посочените текстове от Закона за ВЕИ министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира, че „сред депутатите е надделяло мнението, че в период на криза и високи цени на горивата всяка мярка, която може да доведе макар и до минимално намаление на цените за крайния клиент, си заслужава да бъде направена“.

„Остава да видим от Министерството на финансите, което договори тази мярка, механизъм, по който да се гарантира, че наистина цената на горивата ще намалее с 6 ст./л при равни други условия“, допълни Трайков, цитиран от БТА.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.