1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От 2012 г. схемата за паневропейска горска сертификация може да започне да се прилага и в България

От 2012 г. схемата за паневропейска горска сертификация може да започне да се прилага и в България

В момента в България за екологична устойчивост са сертифицирани около 220 хил. хектара, или 5% от българските гори

От 2012 г. схемата за паневропейска горска сертификация (PEFC), която гарантира, че горите в над 30 държави са отглеждани и управлявани по устойчив начин, може да започне да се прилага и в България. За целта инициативна група от лесовъди, учени и представители на асоциации от дървопреработващата промишленост ще учреди национално сдружение, което да адаптира международните критерии към българските условия. Това стана ясно на среща на горски експерти в рамките на Третия балкански форум по качеството, посветен на управлението на риска, съобщава "Дневник".

Една трета от държавните гори кандидатстват за екосертификация. Идеята на схемата за сертифициране е да докаже, че в дадена гора няма незаконна сеч или замърсяване, а на мястото на дърветата, които се отсичат, се засаждат нови. Ползите за бизнеса от Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC), известен и като Pan European Forest Certification, са, че се повишава себестойността на предлаганата дървесина и продуктите от нея. По този начин се гарантира още, че в дадено стопанство се поддържа качеството на екосистемни услуги, предоставяни от горите - пречистване на въздух и води, предпазване на почвата от ерозия, опазване на биоразнообразието.

Очаква се новото сдружение PEFC – България, да се регистрира до края на годината и през пролетта да бъде акредитирано към централата на организацията в Женева.

В момента в България за екологична устойчивост са сертифицирани около 220 хил. хектара, или 5% от българските гори. При всички е използван стандартът FSC (Forest Stewardship Council). Според горските експерти досега липсата на алтернативен инструмент е спъвала по-високия брой на екосертификатите. PEFC дава по-голяма гъвкавост от FSC, защото отделните държави в сътрудничество с лесовъди и граждански организации могат да съставят национални стандарти, адекватни към местните условия, обясни председателят на лесовъдската организация "Булпрофор" Антоний Стефанов, който е сред инициаторите.

Необходимостта от втора сертификационна система е не само заради конкуренцията, но и заради специфичните нужди на собствениците, каза изпълнителният директор на асоциация "Общински гори" Тихомир Томанов.

Цената, която трябва да плати едно стопанство, за да получи признанието за устойчивост, зависи до голяма степен от пазарните условия в конкретната държава и това как е проектирана съответната национална схема. Ако горските стопани предпочетат местна сертифицираща фирма, вероятно процедурата ще е по-евтина, отколкото ако се плати на експерти от външни компании, коментира Ярослав Тимрак от PEFC International. В Германия например сертификацията възлиза на около 20 евроцента на хектар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.