1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От Коалиция „Природата за хората и регионите” настояват Зелените да бъдат разследвани от ДАНС

От Коалиция „Природата за хората и регионите” настояват Зелените да бъдат разследвани от ДАНС

Организацията подкрепя решението на МОСВ за търсене на нефт и природен газ

Национална гражданска коалиция „Природата за хората и регионите” подкрепя издаденото разрешително от Министерство на околна среда и водите за съгласуване на проект за „ТЪРСЕНЕ И ПРОУЧВАНЕ” на нефт и природен газ в блок 1-11 в област Добрич.

Коалицията определя решението като навременно. Според тях то дава възможност частично да се компенсира недалновидното решение за налагане на Мораториум върху проучванията за шистов газ в Североизточна България.

„Икономическата логика и практиката на всички цивилизовани страни е да проучат какви и колко полезни изкопаеми има на територията на страната, каква ще е ползата за хората и какъв избор ще бъде направен за технологията, гарантираща опазването на околната среда. Разбира се, първият етап от този дългогодишен цикъл е даване на възможност за изготвяне и съгласуване на проект за изпълнение на дейностите по проучване на залежите. Това всъщност е извършено от Министерство на икономиката и енергетиката и Министерство на околна среда и водите, защото това е жизнено необходимо на фона на икономическата криза и отлив от чуждестранни инвестиции в страната. Дори само вероятността за залежи от газ и нефт е вече първа стъпка за така жадуваната диверсификация на доставките. Освен това е един изключително сериозен довод при преговорите за цената на газа. Не е тайна, че в момента България плаща най-високата доставна цена от $460 за 1000 кум. м. в цяла Европа“ заяви в писмо до медиите коалицията.

В съобщението от „Природата за хората и регионите” наричат „егоистично“ противопоставянето на зелени неправителствени организации във връзка с проучването на възможността за находищата на нефт и газ и други полезни изкопаеми.

„Клиентелизмът на тези организации поставя стотици хиляди домакинства в невъзможност да изплащат сметките си за топлоенергия. Да не говорим за другите аспекти, свързани с високата себестойност на българската промишленост, селско стопанство и тяхната неконкурентно способност на външните пазари“ твърдят от коалицията.

От „Природата за хората и регионите” заявиха, че се противопоставят и на твърденията, че „държавата е дала разрешение за добив на въглищен газ в област Добрич”.

„Както и в случая с шистовия газ, така и сега е ясно, че става въпрос единствено за ТЪРСЕНЕ и ПРОУЧВАНЕ на залежи от нефт и газ. Всичко друго е предизборна демагогия на политическа партия Зелените.

По тези причини даваме сигнал до Държавната Агенция за Национална Сигурност срещу ръководството на политическа партия Зелените“, завършва писмото си коалицията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.