1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От началото на 2014 г. ще започне тестовото биологично обработване на столичните отпадъци

От началото на 2014 г. ще започне тестовото биологично обработване на столичните отпадъци

Около 84% от стойността на проекта са безвъзмездна европейска финансова помощ

От началото на 2014 г. ще започне тестовото биологично обработване на отпадъци на площадката „Хан Богров". Това съобщи кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова, която направи проверка на изграждането на инсталацията за третиране на биологични отпадъци заедно с Джордж Кремлис, ръководител на ГД „Околна среда" към Европейската комисия и със зам.-министъра на околната среда Малина Крумова.

По думите на Фандъкова изграждането на инсталацията върви по план. В началото на октомври ще приключи строителната част и ще започнат „студените" тестове, пише 24chasa.bg.

Годишно на инсталацията ще се обработват около 44 хил. тона отпадъци - 20 хиляди тона „биологичен" отпадък и 24 хил. тона „зелен отпадък". „Искам да напомня, че около 84% от стойността на проекта са безвъзмездна европейска финансова помощ, което означава, че тази полезна инсталация, но и огромна инвестиция, няма да бъде връщана със средствата на софиянци", заяви категорично Фандъкова.

Припомняме, че изграждането на инсталацията за биологично третиране на отпадъци е част от проекта  „Интегрирана система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община", финансиран по Оперативна програма „Околна среда" 2007 - 2013 г. Общата стойност на проекта е 346 млн. лева, от които 291 млн. лева са европейско финансиране.

Инсталацията на площадка „Хан Богров" е с големина 7 хил. кв. метра. Тя ще сепарира отпадъци в две отделни части - „зелени" отпадъци и „биологични" отпадъци, тъй като отпадъците от домакинствата и от търговската част са с различни параметри.

Биологичните отпадъци ще се сепарират в две отделни хали, където след обработка в специален резервоар те ще се превръщат в биогаз, а след това и в електрическа енергия и топлина за домакинствата. „Зелените" отпадъци ще бъдат превръщани в компост и след обработка ще бъдат готови за търговска продажба.

Същевременно Фандъкова съобщи, че проверка на Столичния инспекторат е показала, че към този момент на територията на общината има общо 139 нерегламентирани сметища. Кметът направи сравнение с броя на незаконните сметища през миналата 2012 г., когато те са били 189.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.