1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От началото на юли досега в София са изхвърлени над 300 малки кученца

От началото на юли досега в София са изхвърлени над 300 малки кученца

При нежелана бременност на домашния любимец, тя може да бъде прекратена от всеки ветеринарен лекар

При нежелана бременност на домашния любимец, тя може да бъде прекратена от всеки ветеринарен лекар. Това съветва директорът на „Екоравновесие” д-р Манол Нейков, по повод проблема с изоставяните малки кученца в София. За Дарик той каза, че най-добрата превенция е кастрирането на домашния любимец, а при нежелана бременност, може да се стигне и до аборт.

Кастрацията в частните ветеринарни клиники струва между 80 и 120 лв., а абортът е не повече от 50 лв., каза още той. Важното е да не се допускат нови поколения на улицата, защото те не могат да се прибират в общинските приюти, категоричен беше Нейков. От началото на юли досега са изхвърлени над 300 малки кученца, за само за изминалата седмица са подадени два нови сигнала за захвърлени кашони с малки кученца.

Нежеланата бременност при домашните любимци винаги може да бъде спряна със съответните препарати, каза д-р Манол Нейков. „А при необходимост дори може да бъде кастрирано кучето в ранна бременност, за да не се допусне да бъдат раждани тези кучета и изхвърляни на улицата. Много по-скъпо излиза тези кучета да са на улицата. След това общинските фондове и „Екоравновесие” изразходват пари за тяхното залавяне, кастриране, връщането им по програмата. Но така те натоварват броя на кучетата в определен район.Този брой става все по-голям и се появява напрежение между гражданите и кучетата, и накрая винаги страдат кучетата”, обясни той.

Малките кученца се приемат единствено в приюта на „Анимал Рескю” в Горни Богров, който обаче е с изчерпан капацитет. Затова изоставените бебета кученца или умират, или се превръщат в нови бездомни кучета по софийските улици. „За нерадостната съдба на тези кученца, които биват изхвърляни от недобросъвестните граждани, моралната отговорност носят единствено те. И това трябва да тежи на тяхната съвест”, уточни директорът на „Екоравновесие”.

Д-р Нейков обясни, че малките животни не се прибират в приютите, преди да са навършили 6-месечна възраст, защото за тях се изискват специални грижи, които няма как да им бъдат осигурени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.