1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От спешно почистване и укрепване се нуждае коритото на река Асеновска край Сливен

От спешно почистване и укрепване се нуждае коритото на река Асеновска край Сливен

Водата е започнала да отнася части от речния бряг

От спешно почистване и укрепване се нуждае коритото на река Асеновска край Сливен. Водата е започнала да отнася части от речния бряг, който на места вече стига до къщите на хората. При всяко прииждане на водата се подкопават и основите на моста над главния път Сливен – Елена, информира БНТ.

До преливането на язовир "Асеновец" има 4 метра, което за сега не крие опасност за хората. Река Асеновска отвежда приливната вода от язовира. При почистването на реката през годините обаче, са изнесени толкова много инертни материали от речното дъно, че дори са подкопани основите на моста по пътя Сливен – Елена. Той е само на метри от жилищни сгради.

От областната управа казаха, че съвсем скоро там ще бъде изградена стена, която да предпазва основите на моста. Главният водопровод към Сливен минава през целия участък на реката и на места е подкопан. Там, където са тесните участъци на реката, има много дървета и клони, казаха от ВиК.

За почистването на коритото на река Асеновска извън града се грижи областната управа. Оттам казаха, че са предприели мерки. Докато стане това обаче, хората се надяват да няма сериозно покачване нивото на реката. Те си спомнят за преливането на язовира преди 2 години, когато бяха нанесени големи щети.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.