1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От средата на 2012 година ще се провеждат търгове за квотите за вредни емисии

От средата на 2012 година ще се провеждат търгове за квотите за вредни емисии

Според Ангел Семерджиев- председател на ДКЕВР, новите екоизисквания ще повишат цената на тока с максимум 10%

Цената на електроенергията може да скочи с около 15-20% от средата на 2012 г. заради квотите за вредни емисии, които производителите на енергия ще трябва да купуват. Това каза Николай Ненков от КНСБ по време на обсъждането на поправките в Наредбата за ценообразуване на електрическата енергия в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), пише "Дневник".

"Разходите за "зелените" квоти трябва да бъдат калкулирани в крайната цена на електричеството, но въпросът е дали ще се намерят пари за това", предупреди Ненков. Той напомни, че има около 3.5 млн. остатъчни квоти от затворения металургичен комбинат "Кремиковци", които могат да се разпределят между нуждаещите се производства. Това са главно Тец-овете и големите горивни инсталации, които трябва да купуват квоти за въглеродния двуокис, изпускан от тях в атмосферата. 

От средата на следващата година ще се провеждат търгове за квотите за вредни емисии, на които могат да участват компании от цял свят, посочи Ненков. Това според него означава, че цените на тези квоти ще се увеличат допълнително, което като резултат ще оскъпи крайната цена на електроенергията. Според председателя на ДКЕВР, Ангел Семерджиев, обаче новите екоизисквания ще повишат цената на тока с максимум 10%.

Семерджиев допълни, че има надежди България да получи отсрочка (т.нар. дерогация) от ЕС, която да позволи на българските предприятия да получават безплатни квоти за сметка на направени от тях инвестиции в пречиствателни съоръжения. Така по думите му шоковото поскъпване ще стане по-плавно за потребителите.

Има изпратено официално искане от МОСВ до ЕС останалите неизползвани квоти след спрането на "Кремиковци" да бъдат пренасочени отново към българските централи, но дори и това няма да е достатъчно за покриване на нуждите на енергийните фирми у нас, защото поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство, коментира Николай Ненков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.