1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. От WWF с петиция за спасението на Пирин

От WWF с петиция за спасението на Пирин

Предстои приемането на новия план за управлението на Национален парк „Пирин“

Национален парк „Пирин“ е дом на редица животински и растителни видове, хиляди декари вековни гори, кристални потоци и ледникови езера. Той е част от красивата планина Пирин, включена в европейската екологична мрежа „Натура 2000“ и обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО. Това прави парка истинско зелено съкровище не само на Балканите, а и в световен мащаб.

Съвсем скоро българското правителство възнамерява да приеме новия план за управлението на Национален парк „Пирин“. В плана се предвижда увеличение на зоните, в които е разрешено строителство с 12,5 пъти и отваряне на 60% от територията му за сечи.

Звучи Ви пагубно, нали?

От WWF смятат, че това е по-скоро план за унищожението на Национален парк „Пирин“, а не проект, целящ устойчивото и природосъобразно развитие на района. Природозащитниците са на мнение и че сред природата на Пирин няма място за багери, строителни машини и мащабни строежи и затова възнамеряват да се противопоставят на приемането на унищожителния план.

За тази цел е създадена петиция за спасението на Пирин, която можете да откриете тук: wwf.bg/pirin. Попълнете формата, след което я изпратете на своите приятели! Нека съберем колкото се може, повече гласове!

Необходими са 75 000 подписа. След тяхното събиране, подписите ще бъдат изпратени на министър-председателя на Република България. Вярваме, че общите ни усилия ще възпрепятстват приемането на новия план и ще опазят природата на Национален парк „Пирин“.

Включете се и Вие и подкрепете каузата!

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.