1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите

Отбелязваме 20 май – Световния ден на пчелите

Празникът се отбелязва през май, когато е най-голямата активност в растежа на пчелните семейства

20 май е обявен за Световен ден на пчелите през декември 2017 г. в Ню Йорк с резолюция на Общото събрание на ООН с пълен консенсус от 115 държави, включително всички държави - членки на Европейския съюз.

За 7-и път тази година на 20 май обръщаме специално внимание на пчелите, насочено към информиране на обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, показвайки тяхната ключова роля за опрашването на растенията и за живота на Земята. Празникът се отбелязва през май, когато е най-голямата активност в растежа на пчелните семейства, в близост до 22 май – Международния ден на биологичното разнообразие.

Понастоящем пчелите, опрашителите и много други насекоми намаляват масово. Като признание за основната роля, която младите хора могат да играят при справянето с предизвикателствата, пред които са изправени пчелите и другите опрашители, Световният ден на пчелите тази година се фокусира върху темата „Бъдещето на пчелите и младежите - Бъди ангажиран!“ ("Bee engaged with Youth."). Той предоставя възможност на всички нас – независимо дали работим за правителства, организации на гражданското общество или сме загрижени граждани, пчелари, природолюбители – да предприемем или насърчим действия, които ще защитят и подобрят състоянието на опрашителите и техните местообитания, ще увеличат тяхното изобилие и разнообразие и ще подкрепят устойчивото развитие на пчеларството.

България е активен член на Междуправителствената научно-политическа платформа за биологично разнообразие и екосистемни услуги (IPBES), представяна от МОСВ. Докладът на IPBES, разработен от 80 учени от цял свят, (https://files.ipbes.net/ipbes-web-prod-public-files/spm_deliverable_3a_pollination_20170222.pdf), изразява загриженост заради предизвикателството да се изхрани нарастващото население на света през следващите десетилетия. Изчезването на пчелите би било проблем за човешката раса, тъй като 1/3 от произвежданата храна в света, всяка трета лъжица храна зависи от наличието на опрашители.

 

Повече информация за Световния ден на пчелите можете да видите ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.