1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме Деня на Земята 22 април под мотото „Инвестираме в нашата планета“

Отбелязваме Деня на Земята 22 април под мотото „Инвестираме в нашата планета“

На 22 април отбелязваме Деня на Земята, който и тази година, като продължение на миналогодишната кампания, преминава под мотото „Инвестираме в нашата планета“. Заедно трябва да инвестираме в нашата планета – за това призовава платформата www.EARTHDAY.ORG, която всяка година координира събития по целия свят, за да демонстрира глобалната подкрепа за движението за опазване на планетата.

Нашият свят се нуждае от трансформация и това изисква действия на всички нива – обществени институции, бизнес, гражданско общество. Човешкото влияние несъмнено е основен фактор за затоплянето на планетата и вероятно векове напред ще се усещат форми на климатични смущения. Трябва да пренасочим вниманието към създаването на икономика на 21-ви век, която възстановява здравето на нашата планета, защитава нашия вид и предоставя възможности за всички.

Повече от 1 милиард души в 192 държави участват в дейности за Деня на Земята, което го прави най-мащабното отбелязване в света. В България има почти вековна традиция да се почита опазването на природата. През декември 1930 г. по предложение на земеделския министър се е състояло първото отбелязване на този ден у нас, а през април 1992 г. президентът Жельо Желев подписва клетва в името на Земята, с което страната ни се присъединява към международната инициатива за отбелязване на Деня на Земята.

 Тук може да прочетете Повече за Деня на Земята 2023

 Обществени организации и граждани са поканени да бъдат част от Деня на Земята и да помогнат за по-нататъшни действия за справяне с климатичните промени. МОСВ чрез регионалните си поделения се включва в отбелязването на Деня на Земята с разнообразни дейности и инициативи на територията на цялата страна в подкрепа на глобалното движение за опазване на околната среда.

 Вижте Инициативите на регионалните поделения на МОСВ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.