1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме Европейските дни на птиците за 30-ти път на 1 и 2 октомври

Отбелязваме Европейските дни на птиците за 30-ти път на 1 и 2 октомври

Целта на инициативата е да създаде разбиране за нуждите на мигриращите птици в гнездовите им зони, по пътя на миграцията и местата за почивка

На 1 и 2 октомври BirdLife International и партньорите ѝ в Европа и Централна Азия празнуват удивителния свят на миграцията. През този период от годината милиони мигриращи птици напускат Европа, за да се отправят към местата си за зимуване на юг.

Най-голямото събитие в партньорската мрежа на BirdLife се организира от 1993 г. насам. През тези години Европейските дни на птиците са обхванали почти 1,3 милиона души, които са наблюдавали над 96 милиона мигриращи птици. Тази година 33 партньора на BirfLife International са организирали близо 45 000 събития за наблюдение на птици в Европа и Централна Азия, на които хората ще наблюдават птиците и ще научават интересени факти за миграцията им и заплахите, с които те се сблъскват..

Българското дружество за защита на птиците традиционно се включва в отбелязването на Дните със събития в различни градове и точки на страната.

Програма на събитията

София, 1 октомври, 9–14 ч. Наблюдение на птици в търсене на земеродното рибарче, Южен парк, пред Статуята на големия синигер

Форма за записване в групите: https://bit.ly/3xPVw60

1–2 октомври Успешно завършилите курсовете на БДЗП за наблюдение на птици ще посетят Рила в търсене на една потайна птица– белогърбия кълвач.

Пловдив, 1 октомври, 9–15 ч. на Младежкия хълм

БДЗП в партньрство с PlovdivStagePark и Биологичния факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, организира събитие за наблюдение на птици, игри за най-малките и състезания.

Програма на събитието:

9:00 – Обиколка за наблюдение и заснемане на птици
Начална точка: Гребната база. Необходима е предварителна регистрация за участие на следния линк: https://forms.gle/azVrGEqv7JL4ttSN6

12:00 – Арт работилница – тематични занимания за най-малките и изработване на хранилки за птици

13:00 – Игра „Млад изследовател“ – стани откривател, записвайки своите наблюдения от заобикалящия те свят. Играта е подходяща за деца на възраст до около 10 г.

Предварително записване на участниците на следния линк: https://forms.gle/DmLdbM2vwJRpZ2in7

14:30 – Викторина с награди „Познай песента“

 Варна, 02 октомври, 8:30–14 ч. Обиколка за наблюдение на птици, начална точка жп гара „Повеляново“. Среща на участниците на паркинга: координати 43.194006, 27.640389

Сред птиците, които ще могат да бъдат наблюдавани, са лебеди, корморани, чапли, кокилобегачи, дъждосвирци и калугерици. При достатъчно време ще се посети и местността Ятата и точка за наблюдение на скални орли.

Желаещите да участват трябва да осигурят автомобилен транспорт за придвижване между отделните точки и бинокли.

Велико Търново, 1 октомври, 09:00–12 ч. Излет за наблюдение на птици в парк „Света гора“.

Сборен пункт в 09:00 ч. при Галерията.

Гоце Делчев, 27 септември 2022 г., 12:30–13:30 ч. Мултимедийна презентация “ Опазване на птиците“ в Природоматематическа гимназия „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев

01 октомври 2022 г., 10:30–12:00 ч. Наблюдение на птици в с. Баничан (Сборен пункт пред щъркеловото гнездо с камерата.)

Бургас, Природозащитен център „Пода“, наблюдение на птици – местни и мигриращи видове, в рамките на Европейските дни на птиците с експерти от центъра.

Целта на инициативата е да създаде разбиране за нуждите на мигриращите птици в гнездовите им зони, по пътя на миграцията и местата за почивка, както и в областите на зимуване в Средиземноморието и Африка. По време на своето пътешествие много видове се сблъскват със значителни заплахи. Най-сериозните са климатичните промени, интензификацията на земеползването и бракониерството.

В края на уикенда броя на всички наблюдавани птици и участниците в събитията се обобщава посредством отчетите на националните партньори и резултатите се публикуват на сайта www.eurobirdwatch.eu и фейсбук страницата facebook.com/EuroBirdwatch.

Събитието се провежда в рамките на проектите „Безопасен полет за птиците по Дунав“/(LIFE19 NAT/SK/001023), „Живот за сокола“/LIFE20 NAT/BG/00116, „Нова надежда за египетския лешояд“/LIFE16 NAT/BG/000874 и „Сигурен прелетен път“/LIFE16/NAT/BG/000847

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.