1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме Националния ден на природните паркове

Отбелязваме Националния ден на природните паркове

Инициативата е на международната природозащитна организация WWF

Национален ден на природните паркове ще се проведе за пета поредна година. Инициативата е на международната природозащитна организация WWF, в партньорство с администрациите на 11-те природни парка в България. През изминалите четири години в кампанията се включиха близо 10 000 души, които събраха над 50 тона боклук и ремонтираха туристическата инфраструктура.

Също така досега в Националния ден на природните паркове бяха изградени 12 мостове по пътеките и бяха поставени повече от 100 информационни табели, който обясняват правилата за посещение и защо туристите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли. Тази година като част от кампанията във всеки от 11-те природни парка ще бъдат изградени нови кътове за отдих.

Природните паркове "Витоша", "Рилски манастир", "Златни пясъци", "Врачански Балкан", "Русенски Лом", "Странджа", "Шуменско плато", "Българка" (край Габрово), "Сините камъни" (край Сливен), "Персина" (край Белене) и "Беласица" са най-посещаваните защитени природни територии в България.

Ежегодно през тях преминават над 10 млн. души. За съжаление, от културата на туристите има още много какво да се желае, защото всяка година отпадъците и щетите, нанесени от тях върху местата за отдих и туристическата маркировка белязват природата по недопустим начин.

Подробна информация за местата на тръгване и началните часове в цялата страна може да видите в рубрика Прояви на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.