1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отбелязваме Световния ден на влажните зони, отворени са предложенията за кандидатстване през 2023 г.

Отбелязваме Световния ден на влажните зони, отворени са предложенията за кандидатстване през 2023 г.

Всеки на 18 и повече години може да кандидатства за безвъзмездната помощ самостоятелно като физическо лице, или като част от обществена организация или социално предприятие

Темата, с която тази година отбелязваме Световния ден на влажните зони, е Време е за възстановяване на влажните зони. С нея се призовава настоящото поколение да предприеме стъпки за съживяване и възстановяване на деградирали влажни зони. Световният ден на влажните зони е глобална кампания за повишаване на осведомеността за значението на влажните зони и се отбелязва всяка година на 2 февруари. На този ден се отбелязва и годишнина от Конвенцията за влажните зони (Рамсарската конвенция) - междуправителствен договор създаден през 1971 г., която към настоящия момент е приета от 172 държави.

Секретариатът на Рамсарската конвенция приканва физически лица, обществени организации и социални предприятия да представят предложения за проекти или инициативи, които имат за цел да допринесат за здрави влажни зони чрез насърчаване на опазването, възстановяването или подобряване на управлението.

Спечелилата проектна идея или инициатива ще получи 10 000 евро, предоставени от Данон.

ДОПУСТИМИ ИДЕИ И КРИТЕРИИ

Грант 2023 г. се стреми да подкрепи идеи или подходи за текущи или планирани инициативи навсякъде по света с демонстрационен капацитет за прилагане и възпроизвеждане в области със сходни характеристики.

Допустимите идеи могат да включват:

  • Техники за опазване, възстановяване и разумно ползване на екосистемите на влажните зони, включително техните ресурси;
  • Усилия или ангажираност на общността за кауза, която е от полза за влажните зони, например определяне като защитена територия или дейности за почистване на влажни зони и др.;
  • Инициативи за подкрепа на създаването на алтернативен поминък за намаляване на натиска върху влажните зони;
  • Инициативи или действия, които ще доведат до дългосрочна защита и опазване на влажните зони;
  • Изследователски или научен проект за повишаване на знанията и разбирането за влажните зони;

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Всеки на 18 и повече години може да кандидатства за безвъзмездната помощ самостоятелно като физическо лице, или като част от обществена организация или социално предприятие.

ДОКОГА СЕ КАНДИДАТСВА

Заявленията за кандидатстване за грант 2023 г. , ще бъдат отворени на 2 февруари 2023 г. и приключват на 2 март 2023 г.

Повече информация за Световния ден на влажните зони 

Световният ден на влажните зони е глобална кампания за повишаване на осведомеността за значението на влажните зони и се отбелязва всяка година на 2 февруари. На този ден се отбелязва и годишнина от Конвенцията за влажните зони (Рамсарската конвенция) - междуправителствен договор, създаден през 1971 г., която към настоящия момент е приета от 172 държави, официално известни като договарящи се страни.

С темата всяка година се акцентира на разнообразните ползи от влажните зони за човечеството и природата. Темата за 2023 година е „Време е за възстановяване на влажните зони“. Темата подчертава спешната необходимост от приоритизиране на възстановяването на влажните зони и призовава настоящото поколение да предприеме стъпки за съживяване и възстановяване на деградирали влажни зони.

Влажните зони изчезват три пъти по-бързо от горите и повече от 35% от влажните зони са деградирали или изчезнали от 1970 г. насам. Обръщането на тази тенденция е критично. Темата надгражда и допринася за постигане на усилията за насърчаване на култура на възстановяване в рамките на цялата планета, което е цел на Десетилетието на ООН относно възстановяването на екосистемите.

Защо е време да възстановим влажните зони?

Влажните зони се губят три пъти по-бързо от горите. Те са най-застрашените екосистеми на планетата. Повече от 80% от влажните зони са изчезнали от 1700-та година насам като тенденцията се ускорява, а от 1970 г. най-малко 35% от влажните зони са загубени.

Човешки дейности водят до деградация на влажните зони, като най-често влажните зони се отводняват и пресушават за отглеждане на култури, паша и строителство. Замърсяването на водите и прекомерният риболов, както и инвазивните видове увреждат екосистемите на влажните зони.

Видовете във влажните зони са пред изчезване. Един от всеки три от сладководните видове и 25% от всички видове във влажните зони са пред изчезване поради загубата на влажни зони. 81% от видовете във вътрешните влажни зони и 36% от крайбрежните и морските видове са намалели през последните 50 години.

Влажните зони са от жизненоважно значение за човечеството:

Сладката вода е рядка. Влажните зони осигуряват по-голямата част от нея.

  • 2,5% от водата на Земята е прясна, съхранявана предимно в ледници и водоносни хоризонти.
  • По-малко от 1% е използваема, а над 30% се намира във влажни зони като реки и езера.

Влажните зони съхраняват повече въглерод от горите.

  • Торфищата покриват 3% от нашата планета, но същевременно съхраняват около 30% от целия въглерод на сушата.
  • Крайбрежните влажни зони като мангровите гори усвояват и съхраняват въглерод до 55 пъти по-бързо от тропическите дъждовни гори.

Влажните зони ни помагат да се справяме с бурите и наводненията.

  • 60% от човечеството живее и работи в крайбрежните райони, които са покрити от солени блата, мангрови гори, съобщества с морска трева и коралови рифове.
  • Във вътрешността, един акър влажна зона може да поеме до 1,5 милиона галона вода от наводнения.

Влажните зони дават поминък на един милиард и изхранват 3,5 милиарда.

  • Повече от един милиард души живеят от риболов, аквакултури и туризъм.
  • Влажните зони осигуряват ориз за 3,5 милиарда души.

Как можем да се включим и да допринесем за възстановяването на влажните зони?

Да правим личен избор, който минимизира загубата и деградацията на влажните зони:

  • Да научим повече за влажните зони, тяхното значение за хората и планетата и да осъзнаем големите заплахи за тези ценни екосистеми, като дрениране и пресушаване, замърсяване с отпадъци и химикали, инвазивни видове.
  • Използвайте водата пестеливо. Въведете си режим с по-малко въздействие върху околната среда. Избягвайте използването на токсични продукти, които могат да попаднат във влажните зони. Не изхвърляйте отпадъци или боклук във влажни зони.
  • Станете застъпник за влажни зони. Застъпвайте се за опазване на местните влажни зони и за възстановяване на деградирали.
  • Проведете или се присъединете към обществен ден за почистване на влажните зони. Отстранете остатъците, боклука и отпадъците, които са се натрупали във влажната зона.
  • Включете се в местен проект за възстановяване на влажни зони.

 

Информация за Световния ден на влажните зони, както и материали по темата, са налични на интернет страницата на Рамсарската конвенция - http://www.ramsar.org, на ниво World Wetlands Day.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.