1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отчетоха рекордна за последните 10 години численост на зимуващите гъски у нас

Отчетоха рекордна за последните 10 години численост на зимуващите гъски у нас

Това показват резултатите от среднозимното преброяване на водолюбивите птици в България

Почти цялата световна популация на червеногушата гъска зимува в Крайбрежна Добруджа – това показват резултатите от среднозимното преброяване на водолюбивите птици в България, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Над 200 души, организирани в повече от 40 екипа, отчетоха рекордна за последните 10 години численост на зимуващите гъски - около 50 000 червеногуши и около 400 000 големи белочели гъски. Според д-р Николай Петков, ръководител на международната група за опазване на червеногушата гъска, оценената численост на вида се равнява на близо 100% от всички птици от вида, срещащи се в целия свят.

Резултати от съседна Румъния показват, че там са регистрирани едва около 800 птици. Замръзналите водоеми и обилните снеговалежи на север от границата вероятно са принудили гъските да се концентрират в традиционното си убежище в Крайбрежна Добруджа в търсене на храна.

„Сега повече от всякога се увеличава нашата отговорност за опазването на този застрашен от изчезване вид, особено предвид факта, че популацията му е намаляла наполовина през последните две десетилетия”, коментира д-р Николай Петков.

Окончателните резултати за страната все още се обработват, но по предварителна информация се очакват значителни числености на зимуващите птици у нас. Резултатите от наблюденията за предходни години показват, че значително по-малко са птиците, които зимуват у нас в сравнение с началото на отчитане на техния брой.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, къдроглавият пеликан и много други.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.