1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха доказателства за валежи от сух сняг на Марс

Откриха доказателства за валежи от сух сняг на Марс

Наличието на въглероден двуокис в полярния лед на Марс е установено преди около десет години

Американски учени, използвайки данни, събрани от орбиталния апарат Марс Орбитър /MRO/ за първи път получиха доказателства, че на планетата е имало валежи от замръзнал въглероден двуокис - т.нар. "сух лед".

"Това са първите ясни доказателства, които сочат към съществуването на Марс на облаци от въглероден двуокис. Ние категорично установихме, че тези облаци се състоят само от CO2 и са достатъчно плътни, за да вали от тях сняг", каза водещият изследването Пол Хейн от Калифорнийския технологичен институт, цитиран в изявление на НАСА.

Групата учени са открили по-рано т.нар. "студени петна" на Марс - райони с необичайно ниска яркост в инфрачервената област на излъчването.

Данните от апаратурата за изучаване на климата на Марс /Mars Climate Sounder/ на борда на MRO разкриват, че над студените места има облаци от въглероден двуокис, а на повърхността на планетата в тези области има слана, пише БГНЕС.

"Открихме, че облаците и повърхностните отлагания играят значителна роля за понижаване на инфрачервеното излъчване, а гранулираните отлагания на повърхността вероятно са възникнали в резултат на снеговалеж", се казва в статията, публикувана в списанието за геофизични изследвания Джърнъл ъф геофизикъл ризърч /Journal of Geophysical Research/.

Сняг от въглероден двуокис на Марс е бил регистриран над южната полярна шапка в периода 2006-2007 г., по време на зимния сезон в южното полукълбо. Учените са открили големи облаци от въглероден двуокис с размери около 500 километра над полярните региони, както и малки краткотрайни облаци на 70 и 80 градусовите ширини.

Наличието на въглероден двуокис в полярния лед на Марс е установено преди около десет години. Преди няколко години сондата "Феникс" регистрира и "нормален" сняг от обикновена вода на Марс.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.