Само у нас от страните в ЕС няма закони за преработката и продажбата на малки количества фермерска продукция за крайни клиенти
Полуестествените ливади и пасища са едни от най-ценните екосистеми на земеделския ландшафт. В продължение на векове те са били използвани за паша или за сено и така постепенно са се превърнали в местообитания на ценни растителни и животински видове - в т.нар. "земеделски земи с висока природна стойност", обясни при откриването Веселина Кавръкова – програмен ръководител от WWF - международна природозащитна организация. Почти 1/3 от пасищата и ливадите в страната ни попадат в тази категория и могат да получават допълнителна финансова подкрепа от Европейския съюз.
И още – стана ясно, че опазването на биоразнообразието в тези земеделски земи е лесно. Изисква се само продължаване на традиционните нискоинтензивни земеделски практики на паша и сенокос, както и избягване на използването на агрохимични продукти като изкуствени торове и пестициди, отбелязват от организацията. Във всички страни от ЕС с изключение на България има специално законодателство, което позволява на фермерите да преработват малки количества продукция във фермите си и да я продават законно на крайни клиенти, ресторанти и магазини. Във Франция например над 100 хил. ферми (15% от всички) преработват и продават част или цялата си продукция директно. ЕС позволява на националните правителства да разработят ясни и гъвкави изисквания за преработката на храни във фермите и за директните продажби. Последна се е възползвала Румъния, която въведе такива норми преди две години. България е единствената европейска страна, която не е помислила по въпроса, припомнят от WWF.
Посетителите опитаха кисело мляко, сирена и месни продукти от различни краища на България, традиционни тестени изделия и пчелен мед.