1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха останките на изчезнал вид морски крави

Откриха останките на изчезнал вид морски крави

Бозайниците са живели преди 20 млн. години

Останките на изчезнал вид морски крави, живели преди 20 млн. години, са били открити преди година в пещера във Филипините от екип италиански учени, съобщи ръководителят на експедицията, цитиран от в. Independent, пише inews.bg.

Няколко ребра и части от гръбнака на водните бозайници са били намерени през февруари и март миналата година. Те са открити във варовиковите скали под водите на подземна река на о-в Палаван. "Фосилът се намира в скалата, която е в пещера. Не можем да го извадим и не искаме да го правим. Бихме желали да изчакаме, докато технологията ни позволи да го проучим, без да се налага да го махаме от мястото му", коментира геологът Леонардо Пачини от Университета във Флоренция.

Това са първите останки открити от този вид животни в района. След първоначалното сравнение на фосила с образци, се смята, че той принадлежи на растителнояден вид животни, известни като морски крави. Животното е било дълго 180 сантиметра.

Само два вида морски крави живеят и до днес. Те обитават Индо-тихоокеанския район, както и басейна на Атлантическия океан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.