1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриха цвете на рекордна за Европа височина

Откриха цвете на рекордна за Европа височина

За да може да живее обаче, растението се нуждае от 600 часа на година с вътрешна температура над 3 градуса

Швейцарски ботаник откри цвете на височина повече от 4505 метра в кантона Вале, което е рекорд за Европа, съобщи университетът в Базел, цитиран от АФП.

"Това е почти чудо, но на 4505 метра, на 40 м под връх Дом в кантона Вале неотдавна бяха открити малки плодородни и разцъфнали братовчеди на Saxifraga oppositifolia, известно под името потайниче", съобщава университетът в комюнике.

Неговите цветчета са с тъмно морав цвят. Откритието на ботаника Кристиан Кьорнер е рекорд, съобщават учените. Никога в Европа не е откривано растение с цветове на подобна надморска височина.

Друго цвете Saxifraga biflora беше открито на същото място във Вале, но на 55 метра по-ниско през 1978 г. Ботаниците от университета в Базел смятат, че вероятно нито едно друго растение с цветове не е било откривано на толкова студено място в света.

Цветето успява да живее във Вале при изключително трудни условия. То замръзва всяка нощ. Но когато слънцето се покаже, успява да се стопли, отбелязва БГНЕС. В този момент температурата му може да се покачи до 18 градуса по Целзий и то при положение, че външната температура остава близо до нулата, съобщават учените.

За да може да живее обаче, растението се нуждае от 600 часа на година с вътрешна температура над 3 градуса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.