1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Открива се ловният сезон на пъдпъдъци и гургулици

Открива се ловният сезон на пъдпъдъци и гургулици

Тази година началото ще бъде дадено на 11 август

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) инж. Бисер Дачев издаде заповед за откриването на ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина. Тази година началото ще бъде дадено на 11 август, събота, съобщиха от ИАГ.

Ловуването се извършва само с писмени разрешения (по образец), издадени от директорите на държавните горски и ловни стопанства за държавните ловностопански райони. Те могат също да бъдат издадени от специалистите по лова към юридическите лица, сключили договори за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдните участъци и от председателя на съответната ловна дружина за предоставения й ловностопански район. В разрешението за ловуване се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя и участниците в лова при групов лов, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 бр., на гривяк, гълъби, гургулица, гугутка - до 10 бр., на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 бр.

В заповедта е указано и как трябва да става провеждането на организирания ловен туризъм (ОЛТ) за дребен дивеч. Той се извършва съгласно изискванията на ценоразписа за 2012 г. Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч от чуждестранни ловци по линията на организирания ловен туризъм се извършва в не повече от 3 от 7 последователни дни за един ловностопански район. Забранява се и ловуването на местен дребен дивеч в едно и също ловище в два последователни дни. По линия на ОЛТ без ограничаване в дневни норми е отстрелът на фермено-произведени фазани, патици, кеклици и яребици, разселени в специално устроени интензивни ловища и регистрирани в горските и ловните стопанства. Това важи до изчерпване на утвърдения план за ползване.

Всяка група от чуждестранни ловни туристи задължително се регистрира в стопанствата, като билетите за лов се издават само от директора на ДГС и ДЛС или от упълномощено от него лице. Териториалните поделения трябва да осигурят служебно лице за ловуващите чужди ловци в предоставените райони на ловните дружини, което да присъства по време на целия лов. То следи за правилното и законосъобразно провеждане на отстрела, както и за оформянето на документите и недопускането на нарушения. При оформянето на разплащателните протоколи задължително присъства представител на ловната дружина, в чиито район е проведен ловът.

Данните от проведения лов се вписват в разплащателни протоколи. В тях пълно и точно се отразяват видът и броят на отстреляния дивеч и всички действително извършени услуги. Независимо дали има или няма отстреляни екземпляри, протоколите задължително се заверяват от Държавната оценителна комисия. Когато в документите при заверката е отразена гургулицата като вид дивеч, в комисията се включва и представител на регионалните инспекции по околна среда и води.

Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване. Тази забрана се налага съгласно приложение 4 на Бернската Конвенция за опазване на европейската флора, фауна и природните местообитания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.