1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Откриват пречиствателна станция за отпадъчни води в Бургас

Откриват пречиствателна станция за отпадъчни води в Бургас

Снимка:

Станцията обслужва всички зони от кв. Меден Рудник в гр. Бургас и предпазва водите на Черно море от замърсяване

Министър–председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на Бургас Димитър Николов ще направят официално откриване на пречиствателната станция за отпадъчни води, квартал Меден рудник на град Бургас, финансирана по програма ИСПА.

Откриването е на 10 март 2010 г., сряда, в 13.30 часа, на площадката на пречиствателната станция за отпадъчни води, кв. Меден рудник. На церемонията са поканени председателят на Общинския съвет, областният управител, директорите на Регионалната инспекция по околната среда и водите и на Басейнова дирекция „Черноморски район”.

Станцията обслужва всички зони от кв. Меден Рудник в гр. Бургас и предпазва водите на Черно море от замърсяване с непречистени отпадъчни води. Тя е проектирана и изградена с третично стъпало и осигурява пречистване, което изцяло покрива изискванията на Европейската директива за заустване на битови отпадъчни води във водоприемници, определени като чувствителна зона. Капацитетът й за 2010 г. е да пречиства отпадъчните води от 48 900 еквивалент жители, а по прогнозни данни за 2022 г. - от 56 850 еквивалент жители. Изпълнител на обекта е австрийската фирма Алпине Бау ГмбХ. Проектирането и изграждането е на стойност над 6 и половина милиона евро.

Общата стойност на целия финансов меморандум “Събиране и пречистване на отпадъчните води на кв. Меден Рудник - гр. Бургас”, с включено строителство, строителен надзор, техническа помощ и проекти за подобряване на водоснабдителната и канализационната мрежа, е 10 милиона и 200 хиляди евро, от които 75 % от програма ИСПА и 25 % национално съфинансиране.

С въвеждането в експлоатация на пречиствателната станция се подобрява качеството на водите на Черно море, на хигиенните и жизнените условия в града, както и на условията за туризъм, което ще подпомогне икономическото развитие на региона. Реализирането на проекта е част от общата политика на МОСВ за постигане на екологичните стандарти и устойчиво развитие на населените места, като в същото време представлява принос за постигане на договорните ангажименти, поети от България към ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.