1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отпада минималната ловна квота от 3% за кафявите мечки у нас

Отпада минималната ловна квота от 3% за кафявите мечки у нас

Това гласят проектопромените в Закона за лова и опазване на дивеча

Отпада минималната ловна квота от 3% за кафявите мечки у нас. Това гласят проектопромените в Закона за лова и опазване на дивеча, публикувани днес на сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане. Предвижда се още мечката да бъде извадена от приложението на закона като ловен вид.

Министерството на екологията и Министерството на земеделието и храните поеха ангажимент за тази преработка на закона пред Европейската комисия още април. Действията им са отговор на известието на ЕК от 29 април за образувана наказателна процедура срещу България. Причината е спорният закон, а конкретният проблем, който сочеше комисията, е точно въведената през 2010 г. минимална ловна квота от 3 процента за кафяви мечки, пише "Дневник".

"Недопустимо е да има ловна квота, дори и минимална, за кафявата мечка, защото тя е защитен животински вид", категорични са от Брюксел. Наказателната процедура срещу страната ни е в първа фаза и предвиждаше да приключи с осъдителна присъда и глоби, в случай че не бяха предприети мерки от българска страна.

Спорните текстове, които регламентират лова на мечките у нас, бяха внесени през лятото на 2010 г. от депутата от ГЕРБ Емил Димитров и група народни представителя от мнозинството и бяха приети от парламента в края на същата година. С тази дата разрешенията за отстрел на големите кафяви животни се издават от земеделското министерство, а не от министерството на екологията. МЗХ има финансов интерес от трофейния лов на мечки, но няма ангажимент към опазването на ценни животински видове.

"Смятаме, че е необходимо пълно възстановяване на предишното състояние на закона преди поправката "Емил Димитров", което значи да се премахнат всички изменения отпреди две години, а не само част. Министърът на земеделието и горите няма нищо общо с управлението на защитените видове", е позицията на българската фондация "Биоразнообразие".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.