1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отпадъчна вълна замества пластмасови опаковки

Отпадъчна вълна замества пластмасови опаковки

Идеята зад начинанието е породена от стремежа на компанията да намали използването на опаковъчни материали от изкуствени материали

Награден естонски проект по програма ЛИДЕР добавя стойност към зелените препоръки на хранително-вкусовия сектор, като използва отпадъчна вълна за намаляване на пластмасовите опаковки в рамките на кръговата икономика.
 
Вълната може да се използва като устойчив източник на опаковъчен материал, за да се помогне за намаляване на рисковете от замърсяване с пластмаси. Проектът, финансиран по линия на ОСП, демонстрира потенциала на вълната за предотвратяване на производството на пластмасови отпадъци. Идеята зад начинанието е породена от стремежа на компанията да намали използването на опаковъчни материали от изкуствени материали. 
 
Овцевъдите в Естония не разполагат с пазар за вълната си, което води до изхвърлянето на голяма част от производството. Резултатите от проекта показват, че той не само може да намали рисковете от замърсяване с пластмаси, но и да сведе до минимум селскостопанските отпадъци, като увеличи възможностите за доходи за овцевъдите и предостави нови перспективи за по-широкия сектор на вълната в Общността.
wool
 
Финансирането по естонската програма за развитие на селските райони помогна за превръщането на иновативната идея в търговски успех. Капацитетът на ЛИДЕР да действа като катализатор за такова селско предприемачество е един от най-ценните активи на методологията. Съфинансирането по ОСП е помогнало на компанията да инвестира в ново производствено съоръжение за екологични опаковки, което включва пликове, ръкави за бутилки и фолио с мехурчета.
 
Друг благоприятен социален аспект е интересът на компанията към създаване на младежка заетост. Работата за компанията предлага на персонала по-високо заплащане от другите възможности в района. Освен това работните места са достъпни за хора, които нямат умения за използване на специални машини или способност да поемат физически трудни работни места. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.