1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отпадните води от курорта "Златни пясъци" ще се отвеждат на два километра в морето

Отпадните води от курорта "Златни пясъци" ще се отвеждат на два километра в морето

Изпълнен е проектът за дълбоководно заустване

Отпадните води от курорта "Златни пясъци" вече ще се отвеждат на два километра в морето. Изпълнен е проектът за дълбоководно заустване. Общата дължина на тръбопровода, който отвежда отпадните води, е близо 2 300 метра. От тях 2 000 метра са положени на морското дъно с помощта на тежка техника и водолази, информира БНР.

Дълбоководното заустване на отпадните води е част от по-мащабен проект, който предвижда реконструкция и модернизация на пречиствателната станция на "Златни пясъци", посочи Ивелина Симеонова - изпълнителен директор на ПУДООС. Средствата за изграждането на тръбопровода - над 8 милиона лева - са осигурени от предприятието като кредит за община Варна.

"Към настоящия момент общинският бюджет няма задължения, тъй като кредитът е с гратисен период, който е съобразен с възможността общината да си подготви необходимите документи, да ги представи за верифициране в Оперативна програма "Околна среда". Колегите там правят всичко възможно оперативната програма за изминалия програмен период 2007-2013 г. да бъде стабилизирана, плащанията да се нормализират и да се надяваме, че в този гратисен период, който е две години по нашия кредит, общината наистина ще има възможност да получи сумата обратно и съответно да я разплати обратно", обясни Симеонова.

Стойността на цялостната реконструкция и модернизация на пречиствателната станция е над 48 милиона лева.

От 15 май влиза в сила забраната за строителство в курортните комплекси край Варна, съобщи кметът на града Иван Портних. Обектите ще останат "замразени" до първи октомври. Собствениците трябва да се погрижат за обезопасяването им и за облагородяването на средата около строежите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.