1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Отпускат 73 млн. лв. за превенция на наводненията

Отпускат 73 млн. лв. за превенция на наводненията

Всички 264 общини у нас ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ

За превенция на наводненията Министерството на регионалното развитие и благоустройството дава 73 млн. лв., които са осигурени от ОП Регионално развитие, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството министър Лиляна Павлова предаде Money.bg. От днес до 1 ноември всички 264 общини у нас ще могат да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ за изграждане на диги, разширяване и почистване на речните корита, както и за борба с ерозията, посочи още Павлова, цитирана от Дарик радио. Максималният размер на финансовата помощ за първите седем града по големина у нас е 2 милиона лева, а за всички останала „таванът" е 1 милион. Лиляна Павлова каза още, че сутринта са подписани осем договора с Министерството на културата на стойност повече от 1 милиона лева също по Оперативна програма „Регионално развитие": „Тези осем проекта включват: Националния исторически музей - над 3 милиона ще получи НИМ; Националния политехнически музей в София; Оперно-филхармоничното дружество в Бургас и Русе - ще получат в Бургас милион и половина, в Русе - 850 хиляди; зала България ще получи финансиране в размер на 1,778 млн. лева. С тези се надяваме да подпомогнем развитието на културно-масовата дейност в страната".

Павлова отчете, че към днешна дата са договорени проекти по Оперативна програма „Регионално развитие" на стойност 1 милиард 386 милиона лева. тази сума представлява 44 % от общата стойност на бюджета по Програмата - 3 милиарда 131 милиона лева. До момента са изплатени 154 милиона лева. Според Павлова реално и постижимо е до края на годината да бъдат договорени 50 процента от Оперативната програма.

Министерството на културата ще има възможността да кандидатства с проекти за още 6 млн. лв. за промотиране на културни и исторически продукти с цел подпомагане и популяризиране на българския туризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.