1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Овладяно е индустриалното замърсяване в България

Овладяно е индустриалното замърсяване в България

Снимка:

Това обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на форум за минерално-суровинната индустрия

Овладяно е индустриалното замърсяване в България. Това обяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на форум за минерално-суровинната индустрия, съобщава БНР. По думите й обаче страната ни е изправена пред друго предизвикателство - да се справи със замърсяването с фини прахови частици. Това е проблем и на други големи страни от Европа, каза Караджова.

„Смятам, че в много голяма степен индустриалния сектор в България се приведе към изискванията на европейското екологично право. Имаше няколко големи инвеститори, които нямаха желанието да се съобразят с тези правила, но както виждате нещата си идват на място. Големият проблем, не само на България, а и на много други страни от ЕС, са градовете, които гълтат огромни количество енергия с енергонеефективните сгради и огромното влияние на автомобилния транспорт”, заяви още министърът на околната среда и водите.

Във връзка с лиценза на „Лукойл” Караджова заяви, че се водят битки за спазването на закона. Такива битки са водени и в околната среда, добави Караджова и даде за пример с ТЕЦ Перник, „Брикел” и ОЦК.

„Ние сме за създаване на правила за лоялна конкуренция, правилата трябва да се спазват от всички, независимо от това дали стара дума за рафинерия, ТЕЦ или други предприятия", отсече министърът на околната среда и водите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.