1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Озоновата дупка над Антарктида е с най-малък размер от пет години насам, сочи изследване

Озоновата дупка над Антарктида е с най-малък размер от пет години насам, сочи изследване

Най-голямият размер на озонова дупка е регистриран през 2000 г. с площ от около 29 млн. кв. км

Озоновата дупка над Антарктида, откъдето в атмосферата навлиза вредна слънчева радиация в южното полукълбо, се е свила до най-малкия размер от пет години насам, сочи проучване на група учени от Нова Зеландия.

Дупката е намаляла и е достигнала размер около 22 милиона кв. км от 24 милиона кв. км миналата година, сочи доклад на базирания в Оукланд Национален институт за водни и атмосферни изследвания.

"Ние не можем да твърдим категорично, че озоновата дупка се подобрява само с една година измерване", казва Стивън Ууд от института. "Въпреки това, ние вече имаше няколко поредни години с по-малки дупки. Това е индикация, но има вероятност това да е начало на възстановяване. "

Озоновият слой, който предпазва хората от канцерогенни ултравиолетова радиация, се унищожава от изкуствени съединения, като хлорфлуорвъглеводороди (CFC). Те се използват в домакински вещи като хладилници и аерозолни флакони . Съединението е забранено от Монреалския протокол, международен договор, подписан през 1987 година.

Най-голямият размер на озонова дупка е регистриран през 2000 г. с площ от около 29 млн. кв. км.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.