1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пълно слънчево затъмнение в Австралия

Пълно слънчево затъмнение в Австралия

Явлението не е наблюдавано в областта в последните 1300 години

Десетки хиляди хора се стичат към тропическия север на Австралия, за да наблюдават рядко пълно слънчево затъмнение. Властите съобщават, че явлението не е наблюдавано в областта в последните 1300 години, предаде АФП.

Властите в Куинсланд очакват до 60 000 души да присъстват в сряда на подреждането на слънцето, луната и земята, което създава една от най-забележителните гледки в природата, превръщайки деня в нощ. Северна Австралия е единственото място, където хората ще могат да видят затъмнението. То ще се наблюдава главно над обширния Южен Пасифик.

"Това е до известна степен уникално, защото няма да имаме друго затъмнение в Австралия с години", заяви генералният директор на туристическата агенция Джърнис Уърлдуайд Дик Сиджферс. Затъмнението започва по изгрев слънце в Северната територия, източно от град Дарвин, преминава през източния нос на Австралия, след което се насочва над Южния Пасифик, към северната част на Нова Зеландия, отбелязва БГНЕС.

По изгрев слънце в сряда луната ще започне да пресича слънцето, постепенно преминавайки над него, докато го покрие напълно. Целият процес ще продължи няколко часа, като небето постепенно ще се затъмнява и осветлява, но максималната продължителност на пълното затъмнение над континенталната част на Австралия ще бъде две минути и пет секунди.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.