1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парламентът обсъжда новия закон за ВЕИ

Парламентът обсъжда новия закон за ВЕИ

Земеделското министерство смята, че производството на енергия от биомаса е пренебрегнато с новия закон

Народното събрание започна обсъждането на първо четене на новия закон за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Председателят на икономическата комисия Мартин Димитров изтъкна пред депутатите, че производителите на екоенергия са настояли за равнопоставеност на всички видове енергия и единен срок за изкупуването им. Земеделското министерство смята, че производството на енергия от биомаса е пренебрегнато с новия закон.

Проектът предвижда вятърната и водна енергия да се изкупуват от НЕК и електроразпределителните дружества 15 години от датата на присъединяване към мрежата, а слънчевата -25 години.

При обсъждането на проекта в икономическата комисия председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев поиска срокът на договорите за слънчева енергия да бъда намален, както и се преференциалните цени на изкупуването им.

При обсъждането в комисията депутатът от "Коалиция за България" и бивш енергиен министър Румен Овчаров заяви, че липсват стимули за присъединяване на новите централи към мрежата. Според Иван Иванов се опасява, че новата Агенция за устойчиво развитие, която ще наследи сегашната Агенция за енергийна ефективност, няма да има необходимия административен капацитет.

Председателят на комисията по екология Искра Михайлова се надява, че между първо и второ четене на закона ще бъдат отразени забележките на депутатите и ще бъдат направени корекции.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.