1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първата в света хибридна електроцентрала беше открита в Германия

Първата в света хибридна електроцентрала беше открита в Германия

Тя ще доставя енергия, получена само от възобновяеми източници

Първата в света хибридна електроцентрала беше открита в Германия. Тя заработи на 100 километра от Берлин и ще доставя енергия, получена само от възобновяеми източници, информира БНТ.

Централата превръща вятъра, биогаза и водорода в чиста енергия. И успява да реши един от основните проблеми с непостоянните въздушни течения. Когато вятърът е прекалено силен, а произведената от перките енергия е в излишък, тя се променя чрез електролиза и се съхранява във вид на водород. Когато централата не произвежда достатъчно вятърна енергия, водородът започва да играе ролята на енергиен източник. Освен това централата генерира енергия и от биогаз. Първото по рода си съоръжение е с многообещаващи показатели.

Централи, които допринасят за осъществяване на германските цели за производство на енергия от възобновяеми източници. Те са сочени и като възможно решение за европейския стремеж към съкращаване на вредните емисии с 20 процента и добив на 20 на сто от енергията от възобновяеми източници до 2020-а година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.