1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първите български диви коне ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи

Първите български диви коне ще бъдат реинтродуцирани в Източните Родопи

Животните ще бъдат внесени от Холандия

В началото на септември за първи път в България в района на Източните Родопи ще бъдат реинтродуцирани тарпани (диви коне). Тази уникална реинтродукция е част от дейностите за възстановяване на дивата природа на българо-холандския проект за устойчиво развитие на Източните Родопи – „Новото тракийско злато” (НТЗ).

Ще се започне с 12 диви коня в района на с. Сбор, община Крумовград. На мястото на реинтродукцията вчера бяха Рикус и Саймен, двамата посланици  на благотворителността, изпратени от Холандската пощенска лотария, която финансира проекта.  Двамата са в района на Източните Родопи в периода 25 август и 2 септември.

Конете ще бъдат внесени от Холандия. Те са потомци на свободно живееща популация. През първата година на реинтродукцията тарпаните ще бъдат в оградено пространство, за да се приспособят към източно-родопската природа. След приспособяването им те ще бъдат пуснати на свобода.  Ролята на тарпаните в природата на Източните Родопи ще е същата като преди хиляди години – да пасат дивата растителност и да възстановяват естествените екосистеми. Дивите тарпани са известни със своята устойчивост и приспособимост към суровите условия на полуотворените ландшафти.

Тарпанът (Equus ferus ferus), известен като евразийски див кон, е изчезнал подвид на дивия кон.  В миналото той е бил разпространен от южна Франция и Испания до Централна Русия.  Има множество пещерни рисунки на тарпани от Франция, Испания и Скандинавия, както и остатъци от южна Русия, където скитите са одомашнили тарпана 3000 години пр. Хр. В България палеонтолозите също са намирали кости от тарпани, което е доказателство, че в миналото България е била обитавана от тях. Тарпанът изчезва в природата между 1875 и 1890 година, когато последната кобила е била убита при опит да бъде хваната.  Последният тарпан в плен е умрял през 1909 година в руски зоопарк.  Не е известно кога хората са изтребили тарпана в България, тъй като костите му не се различават от костите на някои породи домашни коне.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.