1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първите царски орли се излюпиха в Сакар и Западна Странджа

Първите царски орли се излюпиха в Сакар и Западна Странджа

Охраната на гнездата и редовният мониторинг се извършват от БДЗП

Две двойки царски орли излюпиха своите малки. Едната от тях се охранява от доброволци на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в Сакар. По този начин се предотвратява безпокойството за птиците и се увеличава значително шансът за успешно отглеждане и отлитане на малките от гнездото.

Първите за сезона орлета се излюпиха в гнездо в Западна Странджа още през последната седмица на април. Тази двойка царски орли традиционно е първата, която излюпва своите малки. Другата двойка пък винаги е първа за територията на Сакар планина. И при двете двойки засега е наблюдавано по едно малко орле, но е възможно люпилата да са от повече пилета, което ще се потвърди по-късно, когато пиленцата поотраснат.

Охраната на гнездата и редовният мониторинг на световно застрашените царски орли се извършват от БДЗП в рамките на проекта LIFE+ „Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България”, финансиран от Европейската комисия.

Царският орел е една от най-редките птици както у нас, така и световен мащаб. В България са останали едва 23 двойки и опазването на всяко яйце и малко са от голямо значение за оцеляването на този рядък вид. Охраната на гнездата увеличава гнездовия успех на царските орли с до 30% и затова е една от основните дейности по проекта за опазване на царския орел.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.