1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първият български сливово-кайсиев сорт е сред световните новости, които ще бъдат показани на Агра 2013

Първият български сливово-кайсиев сорт е сред световните новости, които ще бъдат показани на Агра 2013

Снимка:

Изложението ще се проведе от 5 до 9 март в Международен панаир Пловдив

Първият български сливово-кайсиев сорт е сред световните новости, които ще бъдат показани на Международната селскостопанска изложба Агра 2013. Това съобщиха от Пловдивския панаир. Сортът се смята за сензационен успех и представлява нов ботанически вид, според Института по овощарство, където е направена разработката. Работата по кръстосването на синя слива и кайсия е отнела почти четвърт век, докато се стигне до хибрида „Стендесто“. Плодовете са едри, тъмновиолетови, с много добър вкус и аромат, обясняват от института. Селекционери от няколко европейски държави вече проявявали интерес към необичайния сорт.

Над 40 други новости ще видят посетителите на Агра от 5 до 9 март в Международен панаир Пловдив, откъдето може да си тръгнат и с награда. Силно присъствие в листата с иновации имат научните институти към Селскостопанската академия, която е съорганизатор на изложението. Разработките на българските учени са ориентирани към високопродуктивни сортове, устойчиви на болести, суша и студ.

С тези характеристики се отличава и друга световна новост - зимният пивоварен ечемик „Девиния“, който дава до 739 килограма от декар. Той ще бъде представен от Институт по земеделие в Карнобат. Сортът домати „Копнеж F1“ не само носи високи добиви, но има превъзходен вкус и подобрени биологични показатели заради по-голямото съдържание на ликопен, вещество с доказан антиоксидантен ефект, твърдят създателите от Институт по зеленчукови култури „Марица” в Пловдив. Там е създаден и първият български сорт картофи, устойчив на опасни вредители и спиращ тяхното разпространение. „Зелено чудо“ е наречен нов сорт пипер, чиито плодове са с форма на камбанка и тегло до 300 грама. Тази европейска новост ще бъде показана от сръбската фирма „Супериор сийдс д.о.о.“.

Освен хибридния сливово-кайсиев сорт, Институтът по овощарство ще демонстрира и нов подход за отглеждане на орехи – заедно с праскови. Този начин е икономически по-ефективен, печалбите идват на третата година, а инвестицията се връща по-бързо, твърдят от научното звено.

Новостите на Агра 2013 са повече в сравнение с миналата година, затова се очаква интересът към изложението да бъде по-голям, а броят на посетителите да надхвърли 25 000. Те имат шанс да спечелят награди, осигурени от Международен панаир Пловдив – мотофреза мини мотоблок, прецизна механична сеялка и резачка за дърва. Всеки от гостите ще получи анкетна карта, която трябва да попълни и да пусне в специална урна. Печелившият талон ще бъде изтеглен в 12.00 ч на 9 март, последният ден на Агра 2013.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.