1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първо яйце на брадати лешояди в България от 60 години

Първо яйце на брадати лешояди в България от 60 години

Първата крачка в тази посока бе направена през 2007 година

След девет дълги години на работа, труд и напрегнато очакване,  екипът на Спасителния център на „Зелени Балкани“ може да се похвали с първото снесено яйце на брадати лешояди в България от повече от 60 години.

Първата крачка в тази посока бе направена през 2007 година. И досега това са единствените живи брадати лешояди в България от изчезването им през средата на миналия век.

В началото на 2016 двойката отново сформира семейство и след месец, в който птиците копулираха многократно всеки ден,  яйцето се появи на бял свят. Младата майка се грижи забележително добре за малкото и почти не става от гнездото. Това дава надежди на екипа, че птиците ще се справят сами с мътенето. Въпреки това, четирима специалисти, двама от които в Австрия и Испания, следят отблизо поведението на птиците, посредством монтирани в клетката камери.  Екипът на „Зелени Балкани“ е готов да реагира моментално, ако се наложи някаква намеса. До постигане на крайната цел - брадати лешояди да се реят в небето на България отново, има още време. Снасянето на яйцето е една сериозна крачка напред към успеха.

Автор: Велизара Цонева

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.