1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Перспективите на енергийния преход в Централна и Източна Европа бяха представени на форум в Българския павилион на СОР28

Перспективите на енергийния преход в Централна и Източна Европа бяха представени на форум в Българския павилион на СОР28

Представителите на бизнеса гледат на България, Гърция и Румъния все повече като на една обща енергийна ос и общ пазар

Министерството на околната среда и водите на България беше домакин на форум в български павилион на СОР28, който представи перспективите на енергийния преход в региона под наслов „Роля и принос на Централна и Източна Европа и Югоизточна Европа към утрояване дела на възобновяемите енергийни източници до 2030 година“. Темата е и една от главните цели на COP28 в Дубай.

Дискусията даде възможност на участниците да видят региона в перспектива и да се фокусират върху необходимостта от повишаване на амбицията за висок дял на енергия от възобновяеми източници.

Нарастващата роля и влияние на Гърция в региона в сферата на енергетиката беше представена от Джордж Кремлис – почетен директор на Европейската комисия и представител на Европейската организация по публично право в България. Гърция от близо 60% дял на въглищата през 2010 г. предвижда да достигне 80% дял на ВЕИ в производството на електроенергия през 2030 г. Разнообразие от енергийни източници, големи и малки инфраструктурни проекти, пилотни проекти и програми, както и предприети с перспектива действия поставят страната в позиция на обещаващо енергийно бъдеще. Беше изтъкнато значението на проекта за далекопровод по дъното на Средиземно море между Гърция и Египет, който трябва да позволи обмен на възобновяема енергия между Северна Африка и през Балканите до Централна Европа и Германия и Полша. Джордж Кремлис изтъкна изключително доброто сътрудничество в сферата на енергетиката с България през последните години и ползите, които носи подобрената свързаност с новите далекопроводи между страните ни.

В презентацията си д-р Лутц Шефер от Федералното министерство по икономическо сътрудничество и развитие (BMZ) на Германия показа, че страната уверено върви към изход от използването на въглища през 2030 г. и ще постигне 80% дял на ВЕИ в електроенергетиката без помощта на базови мощности на АЕЦ и въглища.

Александра-Мария Бокше – държавен съветник по климат и устойчивост към президента на Румъния, говори за новата амбиция на страната да постигне 55% дял на ВЕИ към 2030 г. и за работата по ключови инфраструктурни проекти за укрепване на електроенергийната мрежа и връзки с Унгария, Молдова. Тя говори за далекопровод по дъното на Черно море до Грузия и оттам до Азербайджан за обмен на електроенергия от възобновяеми източници между Европа и Каспийския регион – проект, който също е приоритизиран от Европейската комисия.

Олексий Рябчин – преговарящ за Украйна по време на глобалната конференция за климата на ООН, обяви, че страната въпреки огромните трудности, които носи войната, работи върху свой план за климат и енергетика. В него е предвидено делът на ВЕИ да нарасне от 11% на 25% до 2030 г., а изход от използването на въглища се предвижда до 2035 г.

Представителите на бизнеса гледат на България, Гърция и Румъния все повече като на една обща енергийна ос и общ пазар. Такова мнение изказа Марияна Янева, заместник-председател на Асоциацията за производство, съхранение и търговия на електроенергия (APSTE). Според нея има анализи, които показват, че страната ни и със сегашните технологични условия може да балансира много по-висок дял от ВЕИ с електроенергетиката и прикани да сме амбициозни и да мислим за дял от 60% на възобновяемата енергия в електроенергийния сектор към 2030 г.

От своя страна Полша е на път да си постави цел от 67% дял на възобновяемите източници в електроенергетиката към 2030 г., каза Зофия Боровчик, анализатор в екип по енергия и климат на Полския институт за енергийно моделиране и политики „Инстрат“. Тя определи тази цел като впечатляващ скок спрямо досегашната цел от 33%, заложени в първата версия на техния план за климат и енергетика от 2020 г.

Мацей Буковски, международен анализaтор към полската банка за развитие BGK, засегна темата за ролята за повишаване на дела на ВЕИ в региона, която може да изпълнява финансирането по линия на инициативата „Три морета“. Той отбеляза също, че е необходимо да се разшири обхватът на проектите в посока привличане на стратегически производства в сферата на технологиите за чиста енергия. 

Модератор на форума беше Генади Кондарев от организацията за климатични политики E3G. Той изказа убеждението, че дискусията ще допринесе за повече междусистемна свързаност, пазари и привличане на индустриите на бъдещето, където страните от Централна и Източна Европа могат да извлекат много полза в рамките на новата индустриална стратегия на Европейския съюз. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.