1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Перспективите за растеж на вятърната индустрия в Европа са застрашени

Перспективите за растеж на вятърната индустрия в Европа са застрашени

Това е посланието на Европейската вятърноенергийна асоциация EWEA

Правителствата в Европа съсипват своя шанс да създадат много нови работни места и да тласкат напред икономическия растеж, повишавайки енергийната сигурност и подсилвайки борбата с изменението на климата.

Това, накратко, е посланието на Европейската вятърноенергийна асоциация EWEA, която в края на миналата седмица публикува изявление, обвинявайки националните правителства, че подкопават инвестициите чрез създаване на политическа несигурност и въвеждайки със задна дата промени в схеми за подпомагане на еко електроцентрали.

В изявлението си EWEA предупреди, че нарастващите нива на несигурност сред инвеститорите са в резултат на промените на вятърноенергийните политики, включително неочакваните „реформи“ в Испания, Португалия, България и Унгария.

Асоциацията каза още, че значителна несигурност относно посоката на политиката за енергията от възобновяеми източници се усеща и в Италия, Франция, Обединеното кралство, Полша, Германия и Румъния. Всичко това заплашва да „подкопае перспективите за растеж на една от малкото индустрии, която се радва на икономически напредък в последните години“, пише greentech.bg.

EWEA предупреди, че продължаващата несигурност може да обърка плановете на ЕС да инсталира повече от 12GW нов вятърноенергиен капацитет на годишна база до 2020 г., което е нужно, за да се отговори на обвързващите цели за "зелена" енергия.

В блог публикация Кристиян Кяер, изпълнителен директор на EWEA, казва, че правителствата правят „ненужно трудно и скъпо“ за ЕС да постигне своето правно задължение да добива 20% от енергията си от възобновяеми източници.

Във ветроенергийния сектор в Европа са заети близо 240 хиляди души към 2010 г. Европейската ветроенергийна промишленост е генерирала износ на стойност 8,8 млрд. евро. EWEA казва, че правителствата „затриват възможностите за създаване на работни места и растеж“, отстъпвайки от своите политики за подпомагане.

Критиците обаче твърдят, че режимите на субсидиране са станали твърде щедри, докато цената на вятърната енергия е спаднала. Те настояват за скорошни намаления на преференциите, за да се помогне за удържане на ръста на сметките за енергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.