1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пещерата "Духлата" ще бъде затворена за туристи

Пещерата "Духлата" ще бъде затворена за туристи

В момента достъпът до нея е контролиран от Природен парк "Витоша"

Най-дългата пещера у нас - "Духлата", ще остане недостъпна за масовия турист, съобщи БТА, цитирайки заместник-председателят на федерацията по спелеология Алексей Жалов. Като вариант красотите на това място все пак да могат да се видят от хората, се обсъжда изграждане на посетителски център в село Боснек, който да бъде свързан с монтирани в пещерата камери.
 
Стар проект, предвиждащ превръщане на "Духлата" в туристическа атракция, като се използва съществуващ, макар и прокопан нелегално вход, чрез който да се достига до една от първите зали, вече не е актуален. Според експерти подобен акт би довел до нарушаване на екоравновесието и затова нерегламентираният вход в пещерата вече е зазидан.
 
"Духлата" е рискова пещера и режимът на посещенията й ще стане още по-рестриктивен, коментира Жалов. В момента достъпът до "Духлата" е контролиран от Природен парк "Витоша", който е предоставил ключа от входа на пещерата на кметицата на Боснек Роза Панкева. Тя го дава само на групи с правоспособен водач.
 
В края на миналата седмица, при проливните дъждове, в пещерата едва не загинаха седем души. 

Наскоро заради зачестилите нерегламентирани влизания и прояви на вандализъм бе въведен контролиран достъп в още две пещери край село Боснек - "Пепелянката" и "Академик". Там се изгражда система за контрол, която включва регистрация на посетителите и съоръжения за ограничаване на достъпа.
 
Липсва регламентация какво е позволено да се извършва в пещерите, които в страната ни са около 6000, посочи Жалов. От тях 124 са обявени за природни забележителности, 123 са паметници на културата. В останалите над 5000 пещери може да се прави всичко, защото няма регулация, казва ръководителят на Федерацията по спелеология. По думите му много от подземните кухини са превърнати в гъбарници, изби, козарници, сметища. Освен това непрекъснато са обекти на набези на иманяри. При част от пещерите се извършва нерегламентирана туроператорска дейност. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.