1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пещерата „Дяволското гърло” е собственост на държавата

Пещерата „Дяволското гърло” е собственост на държавата

Това съобщиха от Окръжен съд – Смолян

Върховен касационен съд (ВКС) не допусна до касационно обжалване решението на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдено изцяло решението на Окръжен съд – Смолян за признаване за установено, че пещерата „Дяволското гърло“ в с. Триград, община Девин е собственост на държавата. Това съобщиха от Окръжен съд – Смолян. Определението на ВКС е от 20 март 2013 година. Спорът за собственост беше повдигнат пред съда през 2011 година от областния управител на Смолян, действащ като представител на държавата чрез Министерство на регионалното развитие и благоустройството с твърдения, че държавата е собственик на пещерата. От своя страна, Община Девин предяви насрещен иск, с който настояваше да бъде признато от съда, че пещерата е общинска собственост.

В края на м. октомври 2011 г. Окръжен съд – Смолян постанови с решението си, че държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, а последният - чрез областния управител на област Смолян, е собственик на пещера „Дяволското гърло", публична държавна собственост, природна забележителност, представляваща част от защитена местност „Триградско ждрело". В мотивите си съдът изтъкна, че пещерата представлява обект от национално значение, предназначен за трайно задоволяване на обществени потребности от национално значение чрез общо ползване, което още от 1964 г. Министерският съвет е предоставил на Български туристически съюз. Освен това, значителна част от обекта представлява част от водно течение, два водопада с дължина 42 м и 18 м, сифони със сифонни участъци между тях и надземно речно корито, които според Закона за водите са публична държавна собственост.

Решението на Смолянския окръжен съд беше обжалвано от кмета на Община Девин пред Апелативен съд – Пловдив. В мотивите си второинстанционният съд прие, че пещерата „Дяволското гърло“, като попадаща в защитената местност „Триградското ждрело“, е част от Държавния горски фонд и е обявена за защитена територия. Тя не попада в урбанизирана територия – населено място, земеделска земя, представляваща общинска собственост, нито пък е използвана само и единствено с местно културно или спортно значение. При това положение не може да се твърди, че пещерата е част от общинска инфраструктура. Тъкмо обратното, като част от защитена местност, при това попадаща в горския фонд, налице са всички индиции, че този имот е принадлежност на Държавата, с оглед чл. 46 от Закон за защитените територии (ЗЗТ). Освен това съгласно чл. 23 от ЗЗТ пещерите са природни забележителности и като такива също представляват категория защитена територия (чл. 5, т. 3 от ЗЗТ).

Определението за недопускане до касационно обжалване е окончателно и от момента на неговото постановяване решението на Смолянския окръжен съд, потвърдено на втора инстанция, влиза в сила.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.