1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пещерата "Леденика" е затворена за посетители заради пропукване в скалния масив на входа

Пещерата "Леденика" е затворена за посетители заради пропукване в скалния масив на входа

За бъдещи укрепителни дейности трябва да се произнесат геолози

Пещерата "Леденика" е затворена за посетители днес от 10 часа заради пропукване в скалния масив на входа на природната забележителност, съобщи кметът на община Враца Николай Иванов, цитиран от БТА.

Появилата се пукнатина е установена от служители на общината, обслужващи пещерата, а затварянето на пещерата е заради безопасността на посетителите. Екип от експерти от Центъра за научни изследвания и проектиране към Университета по архитектура, строителство и геодезия са проучили мястото в края на миналата седмица и тяхното становище е, че за бъдещи укрепителни дейности трябва да се произнесат геолози, уточни кметът.

От днес в пещерата работа започват група експерти от звеното за научни изследвания и минни дейности към Минно-геоложкия университет в София, посочи Николай Иванов. До 30 дни те трябва да дадат становище за причините за пропукването и да препоръчат необходимите укрепителни дейности, допълни той.

Пещерата "Леденика" е най-популярният туристически обект край Враца. В момента в района около нея завършват строителните дейности по проекта "Леденика - туризъм без сезони", който се изпълнява с европейски средства в размер на 5 милиона лева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.